vrijdag 7 oktober 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Plastic wegdek in de maak

Vandaag presenteerde bouwbedrijf VolkerWessels het concept PlasticRoad; een concept van plastic dat duurzaam is, snel aan te leggen en bovendien slijtvast. ‘Plastic biedt ontzettend veel voordelen, zowel bij de aanleg als bij het onderhoud van wegen. Het is een vrijwel onderhoudsvrij product. Slijtage is er amper en het materiaal is ongevoelig voor weersinvloeden’, zo wordt er uitgelegd.

Een ander groot voordeel van plastic is dat het goed is bestand tegen zware vorst en extreme hitte. Veertig graden vorst of tachtig graden boven nul zijn voor plastic wegen geen enkel probleem. VolkerWessels claimt dat de wegen met 100 procent gerecycled materiaal worden aangelegd. Plastic en kunststof worden verwerkt tot ‘prefab’ wegdelen: dat zijn wegdelen die kant en klaar richting de nieuwe weg worden vervoerd. Zo kan zo’n weg in een mum van tijd ingelegd worden. Bovendien is de constructie hol en dus is er ook ruimte voor andere infrastructuur, zoals kabels, leidingen en water.

De eerste gegadigde voor een stukje plastic weg heeft zich al gemeld: Rotterdam. Die gemeente wil graag meedoen aan een proef. We hopen dan ook inzicht te krijgen aan het gevolg voor ons: de motorrijder. Hoe staat het met de grip van plastic wegdek? 

 

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen