Productie-klare NIU RQi heeft 5G en IOT-functies

Vorig jaar onthulde het Chinese elektrische mobiliteitsbedrijf NIU zijn interpretatie van een sportieve elektrische motorfiets. De concept kreeg de naam RQi mee en zou ergens in het tweede kwartaal van 2020 wereldwijd debuteren. Maar ook in China gooide Covid-19 alle plannen in het honderd. Daarom werd de release van de RQi tot nader order uitgesteld.

Onlangs dook het nieuws op dat de RQi wel degelijk op het punt staat gelanceerd te worden, in ieder geval op de Chinese markt. In een rapport van Electrek staat dat het bedrijf een productlaunch heeft gehouden voor een reeks elektrische kick-scooters en een paar elektrische bromfietsen. Tijdens het genoemde evenement verscheen tot grote verrassing van de aanwezigen opeens de RQi. Dat zou er op kunnen wijzen dat de sportieve elektrische motorfiets binnenkort in de showroom staat. Interessant genoeg lijkt de echte motor precies op de conceptmotor die in 2020 werd onthuld. Naar verwachting komt-ie in de tweede helft van dit jaar op de markt.

Een elektrische motorfiets die de lucht zuivert terwijl je rijdt

NIU RQi: elektrische Vitpilen?

Maar als je goed kijkt… vertoont de NIU RQi een griezelige gelijkenis met de Husqvarna Vitpilen. De retro-moderne styling die wordt geaccentueerd door gestroomlijnde, maar agressieve rondingen zijn wel heel bekend. Overigens lijkt de NIU RQi ook op een andere elektrische motorfiets die momenteel wordt ontwikkeld door de Nepalese elektrische startup, het Yatri Project Zero. Maar op technisch gebied onderscheidt de NIU RQi zich dankzij de eersteklas elektronica en vooral de indrukwekkende prestaties.

Het hart van deze elektrische motorfiets wordt gevormd door een 30kW-elektromotor die in het midden is gemonteerd en ongeveer 40 pk levert. Al deze energie wordt via een riemaandrijving overgebracht op het achterwiel, met een geclaimde topsnelheid van zo’n 160 km/u en een actieradius van zo’n 130 km bij één keer opladen. Bovendien krijgt de RQi ingebouwde 5G-connectiviteit, die een hele reeks IOT-functies ontsluit, zoals anti-diefstalsystemen, GPS-navigatie, OTA-updates, en nog veel meer. En dat is interessant.

Aangezien NIU sterk vertegenwoordigd is in Azië en Europa, is de kans groot dat de nieuwe RQi een paar maanden na China, zijn weg zal vinden naar Europa.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?