Een elektrische motorfiets die de lucht zuivert terwijl je rijdt

Concepten voor elektrische motorfietsen lijken een bron van fantasie in zich te hebben. Misschien komt dat omdat een elektrische aandrijflijn aanvoelt als toekomst waardoor ontwerpers hun fantasie de vrije loop laten.

Dat lijkt ook het geval te zijn met het concept van de elektrische Aether, een motorfietsontwerp van de Taiwanese designer Lin Yu Cheng. Die heeft een motorfiets ontworpen die de lucht zuivert, terwijl je rijdt.

Het ontwerp is eigenlijk het tweede dat Cheng heeft gemaakt met als grondslag hetzelfde idee. Grote luchtinlaten aan de zijkant van de motorfiets geleiden de lucht door een set keramische filters, die deeltjes tot een grootte van 2,5 micron opvangen.

Daan Roosegaarde

Het idee is niet nieuw, aangezien het voortborduurt op het Smog Free Bicycle-concept van de Nederlander Daan Roosegaarde. Die fiets werd ontwikkeld met ofo, het toonaangevende Chinese deelfietsprogramma en werd gelanceerd op het World Economic Forum in Dalian, China.

elektrische motorfiets
Smog Free Bicycle

Het is misschien moeilijk voor te stellen hoe een motorfiets als die van Lin Yu Cheng een verschil kan maken op het gebied van luchtvervuiling in Europa of de Verenigde Staten. Maar in regio’s waar de vervuiling nog veel erger is, en motorfietsen een veel groter percentage van de voertuigen op de weg uitmaken, lijkt het idee meer zinvol te zijn.

Zweert Harley-Davidson elektrische motoren af?

Visueel is de motor interessant, hoewel zeer futuristisch. De grote voorvleugels doen denken aan de liggerstijl vorken van de Confederate Wraith-cruiser, terwijl de grote luchtinlaten iets weg hebben van een Buell 1125.

Cheng’s ontwerp is zeker een beetje out-of-the-box, wat altijd verfrissend is om te zien. Zouden we een toekomst zien waarin motorfietsen deel uitmaken van de oplossing voor schonere lucht, in plaats van deel van het probleem?

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?