zaterdag 15 juni 2024

Raceheld Frankie Chili heeft de ziekte van Parkinson

Motorsportlegende Pierfrancesco ‘Frankie’ Chili heeft verteld dat twee jaar geleden de ziekte van Parkinson bij hem is geconstateerd.

Pierfrancesco ‘Frankie’ Chili is een meervoudige winnaar van GP’s, maar werd vooral bekend in het WorldSBK-kampioenschap. Zijn levendige en ongecompliceerde persoonlijkheid maakte hem gedurende zijn hele carrière populair. Chili heeft sinds 2006, toen een ongeluk tijdens tests zijn bekken beschadigde, niet meer aan wedstrijden meegedaan. Al die jaren daarna bleef hij wel actief in de paddock als manager van het Guandalini Racing Team.

Interview MoW

In een interview met MoW (Men on Wheels) zegt hij dat in 2018 de diagnose Parkinson bij hem is gesteld. Parkibsion is een degeneratieve ziekte van de hersenen die leidt tot trillen, stijfheid en moeite om de coördinatie te behouden. Hij ging naar de dokter omdat zijn handen zo trilden. ‘Toen mijn handen begonnen te schudden, ging ik naar de dokters,’ zegt Pierfrancesco. Ondanks de ‘grote klap’ blijft de 56-jarige Chili positief en lijkt hij zich als een coureur na een valpartij opgeraapt te hebben. ‘Het menselijk lichaam is niet anders dan een motor. Als een motor beroerd trilt, breng je hem naar een garage. Als een persoon trilt, gaat-ie naar de dokter.’

Niet door valpartijen

Sommigen hebben gespeculeerd of de ziekte het gevolg is van de ongelukken in zijn carrière, maar hij weigert stil te staan bij die mogelijkheid. ‘Het was een grote klap, maar ik ben een coureur en coureurs staan op terwijl ze leven. Ik ben vele malen gevallen, sommigen denken inderdaad dat deze ziekte het gevolg is van die klappen op mijn hoofd en van een hoofdblessure in het bijzonder die vele jaren geleden is verholpen. Maar ik vraag me dat niet af. Zo is het nu eenmaal en je moet vooruitkijken. Ik neem medicijnen die de trillingen in toom houden.’

Chili zegt ook dat het hem gelukt is om op een motor te stappen voor een circuitdag met voormalig WorldSBK-rivaal Troy Bayliss, maar hij geeft toe dat hij dat niet meer zal doen. ‘Ik ging naar Australië om wat rondjes te rijden met Troy Bayliss. Het was leuk, maar ik zal het nooit meer doen, te gevaarlijk, ik trilde meer dan de motor.’

Een GP500-racewinnaar in 1989, vier overwinningen in de GP250 niveau een derde plaats in het algemeen klassement in 1992. Vooral in de WorldSBK werd Chili coureur met een legioen fans. Hij won 17 races tussen 1995 en 2006 op Ducati, Suzuki en Honda. En als je niet weet wat voor type mens Chili is, moet je naar deze openhartige reactie na een crash in Spa-Francorchamps in 1990 luisteren… kijken tot het einde.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen