donderdag 2 februari 2023

Recensie: Jumpin’ Jack op TT Circuit Assen

‘Schit-te-rend’. Zo vatte Wil Hartog in één woord samen wat hij vond van de voorstelling Jumpin’ Jack in de voormalige noordlus van het TT Circuit Assen. Een oordeel waar we ons volledig bij kunnen aansluiten, want het is een fantastisch schouwspel, dat je van de eerste tot de laatste minuut boeit.

Regisseur Frank Lammers heeft benadrukt dat hij geen biografie van Middelburg wilde maken. Dat is het ook niet geworden, maar alle aspecten uit het leven van de op 31-jarige leeftijd verongelukte coureur komen wel aan bod. Nogmaals Wil Hartog, die destijds samen met Middelburg en Boet van Dulmen de “Grote Drie” vormde: ‘Het is grandioos van het begin tot het eind. Het is een fantastische weergave van het karakter van Jack.’ Het nooit willen opgeven, ook niet na de zoveelste zware blessure.

Oude racebeelden

Op twee aan weerszijden opgestelde schermen worden beelden van de voorstelling getoond, maar ook oude racebeelden van vroeger met daarbij uiteraard de twee GP-zeges van Middelburg (Assen en Silverstone). Kosten noch moeite zijn gespaard om voortdurend nieuwe rekwisieten te tonen, tot aan een sliert caravans toe om de sfeer van een rennerskwartier van toen te creëren. Met als gevolg een uitermate creatief en boeiend spektakel. Volgens de bedenkers van de voorstelling was het de bedoeling om jong en oud met elkaar te verbinden en wat ons betreft zijn ze daar volledig in geslaagd.

Er wordt op het leven van Jack Middelburg teruggekeken door de ogen van zijn kleindochter, die door Jack abusievelijk wordt aangezien voor zijn vrouw Petra. Soms is de kleindochter opstandig, dan weer heel subtiel. Ontroerend, maar ook heel integer, is de slotscene na het overlijden van Jack in Tolbert.
Hoewel er tientallen mensen (onder wie veel danseressen) aan meedoen, zijn er slechts drie met een sprekende rol. Dat zijn Matteo van der Grijn (als Jack), Julia van der Vlugt (als zijn kleindochter; het is haar eerste grote rol) en Genio de Groot (die zowel de rol van dokter als van teambaas speelt). Alle drie overtuigen.

Een mooie rol is weggelegd voor de leden van het Rijdend Motorsport Museum, die op hun motoren deel uitmaken van de voorstelling en met een best aardig tempo hun rondjes rijden.

Jaren zeventig

Zelf heb ik Jack gekend en meegemaakt op de circuits. Mijn echtgenote niet, maar ook zij genoot met volle teugen. Je hoeft Jack niet op de circuits te hebben gezien om naar deze voorstelling te gaan.
Het geheel wordt muzikaal op een geweldige manier ondersteund met zang van Lucas Hamming. Er worden uitsluitend nummers uit de jaren zeventig gespeeld. Uiteraard ontbreekt Jumping Jack Flash van de Rolling Stones niet.

Het terrein is aangekleed in de stijl van de jaren zeventig en dat bepaalt al meteen de sfeer. Om in de juiste stemming te komen zet je als je het circuit nadert je autoradio op FM 105,8, want dan hoor je een enthousiaste Hans van Loozenoord. Bij aankomst op het circuit rij je een rondje op de huidige noordlus en via het rennerskwartier ga je naar de parkeerplaats. Voordat de voorstelling begint hoor je stevige bluesmuziek van Erwin Java & Band. Java heeft ooit als gitarist bij Cuby and the Blizzards gespeeld.
Jumpin’ Jack is tot en met 19 mei te zien op het TT Circuit Assen. Er zijn uitsluitend overdekte zitplaatsen.

Voor nadere info en kaarten ga je naar jumpingjack.nu. Mis deze voorstelling niet!

Tekst: Jan Boer
Foto: Ad van de Graaf

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen