maandag 11 december 2023

Rechtszaak dijkendrama: ‘Kritische vragen, subjectieve antwoorden’

Voorbijgangers zullen zich afgevraagd hebben wat al die tweewielers vanmorgen voor het Hof in Utrecht deden. Wij weten het wel, want dat waren sympathisanten van de KNMV en de MAG, die vandaag tegenover Gemeente Lopik voor Vrouwe Justitia verschenen.

De zaak betreft het afsluiten van de Lekdijk bij Lopik voor motorrijders in de weekenden tussen maart en oktober. Liefst tachtig procent van de omwonenden gaven in een onderzoek aan vóór een sluiting te zijn. Zij ondervinden overlast van hardrijdende motorfietsen en ook het geluid dat daarmee gepaard gaat stoot de omwonenden tegen het hoofd. Desondanks werd al bij een eerdere vergelijkbare zaak rondom een sluiting door de Gemeente Lingewaard uitgesproken tegen het afsluiten van de openbare weg voor een enkele groep – in dezen de motorrijder – weggebruikers. Het afsluiten vanwege overlast zou ongegrond verklaard zijn en daarmee was het uit. Zou je denken.

Vandaag op de agenda
De Gemeente Lopik zag die uitspraak niet als doorslaggevend om het door hen opgelegde verbod op te heffen. Zodoende kwam het vandaag dus alsnog voor het Hof. De KNMV en de Motorrijders Actie Groep (MAG) kwamen met het mes tussen de tanden aan bij de Rechtbank Midden-Nederland en verlieten optimistisch gezind de rechtszaal. ‘Zowel wij van de KNMV alsmede onze advocaat hebben een positief gevoel overhouden aan deze rechtszitting. Vanuit onze kant zijn er kritische vragen gesteld die met subjectieve meningen zijn beantwoord. Wij hopen snel een uitsluitsel te krijgen en wachten dan ook geduldig af op de uitspraak’, aldus KNMV-vertegenwoordiger Arjan Everink (Hoofd opleidingen en verkeer bij de Koninklijke Motorrijdersvereniging).

Bij de KNMV zijn ze overigens ook niet blind voor de realiteit dat sommige – niet allemaal dus – motorrijders daadwerkelijk een hinder zijn op de dijken, die dankzij hun hogere ligging goed zicht bieden en met hun slingerende lay-out geliefde stukken motorroute vormen. Er wordt dan ook als wisselgeld gepleit voor efficiëntere controle en het eventuele beboeten van de echte – letterlijke en figuurlijk – herrieschoppers. 

Op uiterlijk 14 januari aanstaande doet de Rechtbank uitspraak over de zaak.

Foto: ANP

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen