13 C
Nederland
zondag 25 september 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Restaureren zonder concessie

Je hebt mensen die een motorfiets opknappen, en mensen die een motorfiets restaureren. En dan heb je nog de buitencategorie: mensen die een motorfiets dusdanig restaureren zodat ‘ie nog beter dan nieuw wordt. Michel Loos is er eentje uit die laatste categorie.

Waarom? Nou, wat te denken van de tijd die Michel in het opknappen van z’n velgen van zijn BMW R27 stak? Met putroest tot een halve millimeter diep had vrijwel iedereen voor nieuwe velgen met een gelijk uiterlijk van een andere fabrikant gekozen, maar Michel niet: ‘Over het hele oppervlak heb ik met een slijptolletje met freesjes die halve millimeter weggefreesd. En dan is het een kwestie van schuren om alles mooi glad te krijgen en dat is vooral bij de nokjes een lastig klusje’, zo legt hij uit. Uiteindelijk zijn de velgen in sessies van twee uur -met tape om de vingers om het vol te kunnen houden- beetgepakt. De tijd die dit klusje kostte? Veertig uur, per velg!

In 2005 trouwde Michel en dat kon natuurlijk niet zonder R27. ‘Ik had een versteviging gemaakt en een treeplank geconstrueerd, zodat mijn aanstaande vrouw in amazonezit achterop kon. Tegen de pastoor heb ik gezegd dat ik geen rust zou hebben als ik in de kerk zat en de motor buiten stond. Hij had er begrip voor en zodoende stond de motor dus aan het eind van het gangpad.’

In de nieuwe MOTO73 (hier online te bestellen) vertelt Michel Loos veel meer over zijn restauraties van R27 en zijn R90S, ook over zijn passie, toewijding en verbetenheid om iets perfect te maken, maar ook over hoe vermoeiend het soms is om zo perfectionistisch te zijn. De MOTO73, editie 15/16 van 2015, ligt tot 12 augustus in de winkels.

Foto boven: Target Press

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen