donderdag 22 februari 2024

Revolutie in motorfietskleding: Inductieve verwarmingstechnologie op de opkomst?

Indian Motorcycles wil de wereld van motorfietskleding veranderen met een baanbrekende inductieve verwarmingstechnologie die comfort en efficiëntie naar een nieuw niveau tilt. Dit blijkt uit een octrooi van Indian Motorcycles.

Warm de winter door: Innovatieve oplossing van Indian Motorcycles

Voor doorgewinterde motorrijders die ook in het koude seizoen hun passie niet willen opgeven, zou er binnenkort een revolutionaire oplossing beschikbaar kunnen zijn. Indian Motorcycles werkt aan nieuwe, verwarmde motorfietskleding die zonder kabels werkt en in plaats daarvan gebruikmaakt van inductieve energieoverdracht. Geïnspireerd door draadloze opladers voor smartphones, zou deze ontwikkeling het motorrijden in de winter fundamenteel kunnen veranderen.

Hoe werkt het systeem?

Het principe is eenvoudig en toch geniaal: De motorfietskleding wordt opgeladen via de motorfiets zelf, vergelijkbaar met een smartphone die opgeladen wordt op een laadstation. In plaats van bekabelde verwarmingstechniek, maken de ontwikkelaars van Indian gebruik van innovatieve inductietechnologie. Op verschillende plaatsen van de motorfiets zijn inductiespoelen geplaatst, zoals het zadel, de rugleuning, voetsteunen en het stuur. Hierdoor kan de kleding tijdens het rijden worden opgeladen, wat resulteert in een efficiëntere warmteoverdracht direct naar het lichaam van de bestuurder.

Meer dan alleen warmte

Indian Motorcycles gaat nog een stap verder. De technologie omvat ook sensoren die de temperatuur regelen, waardoor er constant en aangenaam warmte wordt geboden. Motorrijders hoeven zich dus geen zorgen meer te maken over handmatig instellen van de temperatuur. Het systeem past zich automatisch aan aan de omgevingsomstandigheden, vergelijkbaar met een automatisch klimaatregelsysteem.

Accu op peil houden via een mat.

De toekomst is draadloos

Een ander interessant kenmerk is de mogelijkheid om de motorfiets zelf draadloos op te laden via een draadloze oplaadmat. Dit kan worden bereikt door de zijstandaard van de motorfiets op de mat te plaatsen. Zo’n innovatie biedt niet alleen comfort, maar ook efficiëntie in het beheer en onderhoud van de motorfiets.

Hoewel mobiele telefoons al problemen ondervinden met verlengde laadtijden bij inductieladen, lijkt het momenteel nog ver weg om deze technologie bruikbaar of praktisch te maken voor het opladen van een motorfiets.

Een blik op de toekomst

Hoewel sommige aspecten van het octrooi misschien nog vergezocht lijken, zoals het gebruik van hartslagsensoren in kleding, toont het basisidee van inductieve energieoverdracht voor verwarmde motorfietskleding veel potentieel. Deze technologie zou een significante verbetering kunnen betekenen ten opzichte van de huidige beschikbare opties. Het octrooi geeft echter ook aan dat een universele, merkoverstijgende standaardisatie van de technologie een uitdaging zou kunnen vormen.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen