Rijbewijs onder de 18 nog niet populair

Nog niet veel jongeren staan te springen om met 16,5 jaar achter het stuur van een auto te kruipen. Rijscholen melden dat de verwachte toeloop van jongeren voor het experiment 2todrive, dat begin vorige maand van start ging, is uitgebleven, waarschijnlijk omdat jongeren de rijlessen niet kunnen betalen. Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag.

"De hausse is uitgebleven", zegt directeur Frank Hoornenborg van verkeersschool Bruinsma in Utrecht in de krant. Ook volgens de voorzitter van de BOVAG Rijscholen blijft de belangstelling achter bij de verwachtingen. Behalve met de hoge kosten voor het rijbewijs, verklaren de rijscholen de flauwe belangstelling ook met het vermoeden dat jongeren het niet 'cool' vinden dat ze tot hun 18e verjaardag alleen onder begeleiding van een volwassene, vaak een van de ouders, mogen rijden.

De geluiden uit de branche staan in contrast met het succes dat het ministerie van Infrastructuur en Milieu eerder claimde. Dat liet begin vorige maand bij de start van het experiment 2todrive weten dat al meer dan 5500 jongeren hun interesse hadden getoond. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), dat de examens afneemt, meldt in de krant dat het nog niet storm loopt. In het voorjaar rekent het CBR op achthonderd examens per week.

Voor de komende maanden zijn er slechts driehonderd per maand gereserveerd. Wel zijn er al vierduizend kandidaten aangemeld voor het theorie-examen. Het CBR zegt pas in het voorjaar te kunnen zeggen of de belangstelling tegenvalt. Wie meedoet aan het experiment kan vanaf 16,5 jaar rijlessen nemen. Jongeren kunnen vanaf hun 17e verjaardag examen doen. Daarna mogen ze zelf rijden onder begeleiding van een volwassene die ten minste vijf jaar zijn rijbewijs heeft en aan enkele andere voorwaarden voldoet.

Bron en foto: ANP

Mautic Tags

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.