donderdag 1 december 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Robert Pirsig’s ‘Zen’ Honda geschonken aan Smithsonian

De wereldberoemde Honda CB77 SuperHawk die diende als Robert Pirsig’s inspiratie voor Zen en de kunst van het Motoronderhoud gaat naar The Smithsonian’s National Museum of American History.

Best verkochte filosofieboek

Zen and the Art of Motorcycle Maintenance, gepubliceerd in 1974, is het verhaal van een motorreis door Amerika die Robert Pirsig met zijn zoon maakte in 1968. Van het boek werden vijf miljoen exemplaren verkocht en is daarmee vermoedelijk het best verkochte filosofische boek aller tijden. Zen heeft sindsdien niet alleen motorrijders, maar ook het grote publiek verbaasd en vermaakt. Maar sinds het boek is geschreven, hebben mensen zich afgevraagd wat er is gebeurd met de kleine Honda waarop de Pirsig zijn reis door de VS ondernam.

Garage

Nu weten we het. Het lijkt erop dat de motor de hele tijd in de garage van Pirsig in New England heeft gestaan, waar hij hem vanaf 2014-2016 zelf heeft gerestaureerd met de hulp van een lokale monteur. Pirsig stierf in 2017 en nu heeft zijn weduwe Wendy de Honda aan het Smithsonian geschonken, samen met een heleboel andere spullen die hij in zijn garage had liggen.

Volgens het persbericht krijgt het Smithsonian ‘Pirsig’s leren jasje, kaarten, werkplaatshandboek en andere spullen uit de rit van 1968, samen met een exemplaar van het manuscript en een gesigneerde eerste editie van Zen en de Art of Motorcycle Maintenance. Pirsig’s favoriete gereedschapskisten, met gereedschap voor het onderhoud van zijn motor en andere voertuigen en ook gereedschap dat hij zelf heeft gemaakt, maken ook deel uit van de donatie’.

Gratis

Het Smithsonian is van plan om alles toe te voegen aan de museumcollectie in Washington, DC. Dus als je in de buurt bent, kijk dan of de Honda te zien is. Toegang tot het museum is gratis.

Schrijver Robert Pirsig met zijn zoon Chris in 1968.
Jan Kruithof
Rijdt al heel lang motor. Is niet zo geïnteresseerd in de motor zelf, maar wel in wat-ie kan. Sterke voorkeur voor allroads, maar hypernakeds zijn ook niet te versmaden. En natuurlijk classics vanwege de techniek én de aaibaarheid. Rijdt zo'n 40.000 km per jaar. Heeft drie motoren, waarvan één woon-werk. Bezit zelf geen auto.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen