zaterdag 23 september 2023

Triptip Zuid-Limburg/Eifel

Vertrek- en eindpunt: Hotel Heerlen, Terworm 10, 6411 RV Heerlen
Lengte: 189 km

Waar eens het zwarte goud werd gedolven, ontstaat langzaam een nieuwe wereld. Via het Staatsforst Hürtgenwald bereik je de Eifel, waar scherpe haarspeldbochten naar de top voeren en je vervolgens in diepe dalen laten zakken. Vanaf grote hoogte kijk je neer op Vicht, Rollesbroich, Dedenborn en Hammer. De Urftstausee ligt daar als een schilderij aan de horizon. Via het oude staatje Moresnet toer je door de Oostkantons op de Limburgse heuvels af, waar holle bergweggetjes en snelstromende watertjes je langs de Brunssummerheide naar het einde vergezellen.

1 Het kunstenaarsdorp Bingelrade met Ateliers en Beeldentuin

Eerst tanken in Heerlen en vervolgens over vlotte wegen via Hoensbroek en Brunssum naar het kunstenaarsdorp Bingelrade. Daar vind je onder andere de Ateliers en Beeldentuin van Joyce Oyen & Guido Ancion. Bingelrade is één van de vier kerkdorpen in de gemeente Onderbanken. Onderbanken waren in de middeleeuwen rechtsprekende colleges, waar gewone overtredingen en minder zware misdrijven werden behandeld.

2 De groene toekomst in de omgeving van de Brunssummerheide

Brunssum heeft na het sluiten van de Staatsmijn Hendrik de modernisering, waar het net mee begonnen was, doorgezet en is evenals Landgraaf een centrum geworden van folklore en festivals. Slechts de mooie Brunssummerheide scheidt de twee plaatsen. In de gemeente Landgraaf, dat uit verschillende dorpen bestaat, heeft de mijnbouw zijn sporen achtergelaten, maar ook daar wordt flink aan gewerkt.

3 Herzogenrath laat je een gezellig centrum met oud gemeentehuis zien

In het dorp Eygelshoven zijn wekelijks sporen te vinden. Het zijn de restanten van de grote weekmarkt die er op zaterdag wordt gehouden. Op deze dag komen de mensen van heinde en verre daar hun verse levensmiddelen kopen. Ook druk is het op de L232, waarover je iets later de Duitse grens passeert. Even het centrum van Herzogenrath met op de Markt het oude gemeentehuis bekijken en vervolgens afzakken naar Alsdorf.

4 Langerwehe ligt in het Wehebachtal en bezit duizend jaar oude pottenbakkerskunst

De wegen worden beter en langzaam kom je de noordrand van de Eifel binnen. Langerwehe is de eerste plaats die je binnen rijdt, het ligt in het Wehebachtal en is vooral bekend om zijn duizend jaar oude pottenbakkerskunst. In de 14.000 inwoners tellende plaats vind je ook de eerste vakwerkhuizen en bewegwijzerde wandelpaden. Vanaf de parkeerterreinen kun je mooie wandelingen maken, zoals naar kasteel Laufenburg bij het Surbachtal.

5 Schevenhütte opent de toegangspoort tot het Hürtgenwald met de Wehebachtalsperre

Bij het 700 inwoners tellende karakteristieke Eifeldorp Schevenhütte, dat in de bosrijke omgeving van het Krombroichen Wald ligt, draai je rechts het Staatsforst Hürtgenwald in op weg naar Vicht. Zeven kilometer toeren en genieten van snelstromende riviertjes en van het donkere woud. Halverwege is een parkeerplaats met wandelmogelijkheden. Eén van de wandelroutes voert naar de Wehebachtalsperre, een waterbassin dat is aangelegd ten behoeve van de drinkwatervoorziening.

6 Bij Simonskall en Rollesbroich is het dalen en klimmen door het Vossenacker Wald

Enkele kilometer verder neem je de L160 en daalt tot diep in het rotsachtige Kalltal, waar het kleine stille dorp Simonskall ligt. Je volgt deze weg met afdalingen en klimmen door Rollesbroich tot in Simmerath. Je bent nu op het Hohe Ven aangekomen. Simmerath is een schilderachtig dorp en Kesternich bezit verschillende aardige vakwerkhuizen.

7 Vanaf de Eifeler Seenplatte zie je veertien kilometer slingerend water

Na Kesternich wordt het slingeren, klimmen, dalen, schakelen en genieten van prachtige uitzichten. Mooi is de afdaling naar de Eifeler Seenplatte. Het zijn de Rursee en de Obersee die er als pareltjes tussen de bergen liggen te schitteren. De Rursee slingert zich als een reusachtige slang over een lengte van vijftien kilometer uit van Schwammenauel tot Rurberg. Je kunt er een Rursee-schiffahrt maken. De Obersee strekt zich uit van Einruhr over Rurberg naar de Urftseemauer

8 L106 is een prachtige slingerweg door het Rurtal met schitterende vergezichten

Langzaam kruip je uit het dal omhoog, het is slingeren, gas geven en vervolgens zicht op het diep weggezonken Dedenborn. Je klimt verder door het groene Rurtal met rechts de slingerende Rur tot in Hammer. De laatste helling van meer dan tien procent brengt je via Eicherscheid tot in Konzen, waar het uitzicht wat vlakker wordt.

9 Moresnet is een voormalig neutraal staatje met een eigen geschiedenis

Bij Moresnet ligt in een dal het langste spoorwegviaduct van België. Het is 1107 meter lang en de hoogte varieert van 23 tot 52 meter. Het is in de Eerste Wereldoorlog door de Duitsers gebouwd. Er heeft zich in het verleden in het plaatsje erg veel afgespeeld. In 1816 kwam Moresnet bij Nederland, een gedeelte dat nu Neu-Moresnet heet werd Pruisisch en het bij Moresnet behorende Kelmis werd zelfstandig, zoiets als San Marino.

10 De Vaalserberg is met 322 meter het hoogste punt van Nederland

Vergezeld van mooie panoramische uitzichten kom je na Gemmenich een ander staatje binnen, dat luistert naar de naam Nederland. Je kunt er de Vaalserberg op, die met 322 meter het hoogste punt van Nederland is. De toeristen bezoeken er het bekende Drielandenpunt. De motor slaat voor het grensdorp Vaals linksaf en de tuin van Zuid-Limburg ligt tot Heerlen wagenwijd voor je open.

Download de route in diverse bestandsformaten

Jan Kruithof
Jan Kruithof
Rijdt al heel lang motor. Is niet zo geïnteresseerd in de motor zelf, maar wel in wat-ie kan. Sterke voorkeur voor allroads, maar hypernakeds zijn ook niet te versmaden. En natuurlijk classics vanwege de techniek én de aaibaarheid. Rijdt zo'n 40.000 km per jaar. Heeft drie motoren, waarvan één woon-werk. Bezit zelf geen auto.

1 Reactie

  1. Door Jan Kruithof staat er boven.
    Maar dat klopt niet dit zijn en zoveel andere, routes en foto’s van mij: Tom Boudewijns!

Reacties zijn gesloten.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image