donderdag 2 februari 2023

Royal Enfield bereikt 90° zuid, de Zuidpool!

Royal Enfield heeft met succes de expeditie naar 90° Zuid, de geografische zuidpool, voltooid. Het is de eerste motorfietsexpeditie in zijn soort die deze coördinaten heeft bereikt. De missie was een 28-daagse expeditie die Antarctica doorkruiste met een rit van 400 km van 87 graden zuiderbreedte naar de Zuidpool, op Royal Enfield Himalayans.

Royal Enfield heeft geschiedenis geschreven door de 90° Zuid-expeditie, de zoektocht naar de Zuidpool op de Himalayan, tot een goed einde te brengen. Deze onderneming is een eerbetoon aan het 120-jarig bestaan, de toewijding van het merk aan het pure motorrijden, en aan de moed en veerkracht van ontelbare motorrijders en ontdekkingsreizigers die geschiedenis hebben geschreven met hun motorreizen. Op 16 december 2021 bereikten twee rijders, Santhosh Vijay Kumar en Dean Coxson, in 15 dagen de geografische zuidpool, waarmee deze ambitieuze poging werkelijkheid werd.

Extreme omstandigheden

Het team kwam vanuit Kaapstad aan bij Novo in Antarctica voor vier dagen acclimatisatie, het inladen van voorraden, het controleren van de uitrusting en de motorfietsen. Vanuit Novo legde het team in de volgende negen dagen een afstand van 3.200 km over land af richting de Ross Ice Shelf, extreme klimatologische omstandigheden trotserend met temperaturen tussen -30 en -25 graden en windsnelheden van 60 km/u.

De Ross Ice Shelf, op het uiterste zuiden van het continent, was het aangewezen startpunt voor de rijders. Maar een onverwachte sneeuwstorm dwong het team het parcours te wijzigen. In plaats van de rit te starten vanaf 86°zuid, startte het team de rit vanaf 87°zuid.

Royal Enfield viert 120e verjaardag met rit naar Zuidpool

Aangepaste Royal Enfields

Ondanks een paar aanvankelijke obstakels en een kleine omweg voltooide het expeditieteam de tocht op 16 december 2021, waarmee geschiedenis werd geschreven.

Voor deze expeditie werden twee Royal Enfield Himalayan motorfietsen aangepast, om over sneeuw en ijs te kunnen rijden en onder extreme omstandigheden in Antarctica goed te kunnen functioneren.

De motorfietsen reden over een platgereden track naar de Zuidpool, om de weerstand van de sneeuw te verminderen en de uitstoot van uitlaatgassen tot een absoluut minimum te beperken. Royal Enfield zorgde er bewust voor dat er geen footprint werd achtergelaten door het expeditieteam, behalve wielsporen die snel zullen verdwijnen door sneeuwverstuivingen. In lijn met ons #LeaveEveryPlaceBetter initiatief, zorgde het team ervoor dat al het afval, inclusief menselijk afval, wordt verzameld om vernietigd te worden.

Momenteel is het team op weg naar het westelijke deel van Antarctica, naar Union Glacier. Van daaruit vliegen ze terug naar Punta Arenas in Chili.

Check ook de site van Royal Enfield waarop de expeditie werd gevolgd.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen