donderdag 29 februari 2024

Royal Enfield viert 120e verjaardag met rit naar Zuidpool

Dit jaar viert Royal Enfield zijn 120e verjaardag. ’s Werelds oudste motorfietsbedrijf wist dat het iets groots en gedurfds wilde doen om het te vieren, maar wat? Nieuwe motoren zijn altijd welkom, maar ze worden ook verwacht. Tenslotte brengt elk motormerk elk jaar zijn nieuwe modelreeks uit, ook al is het maar een beetje nieuwe lak of graphics. Het is begrijpelijk dat Enfield iets groters wilde doen.

Daarom kondigde het bedrijf zijn ‘90 South: Quest for the Pole’ aan. Wat houdt dat in? Heel eenvoudig: Enfield-rijders Santhosh Vijay Kumar en Dean Coxson zullen in november 2021 met een paar Royal Enfield Himalayans naar de Zuidpool rijden. Je weet wel, niets bijzonders, niets te zien hier, enzovoort.

De 10 mooiste motorroutes ter wereld

We maken een grapje, natuurlijk. Dat is een extreem groot probleem. Himalayans kunnen omgaan met alle soorten vuil, grind en zelfs water, maar sneeuw, ijs, en Zuidpool-extremen? Dat is veel gevraagd van een motor (of rijder). De expeditie start op 26 november 2021. De rijders starten in Novo, en de expeditie zal in totaal 39 dagen duren. De eerste drie dagen zullen ze wennen aan het nieuwe terrein, in plaats van zich meteen in de sneeuw te storten.

Van daaruit zal het team de volgende 12 dagen zuidwaarts rijden (ja, rijden), tot ze het Indiase onderzoeksstation op de Ross Ice Shelf bereiken. Daar zal het Royal Enfield Himalayan-gedeelte van het avontuur beginnen, op 14 december 2021.

Kumar en Coxson zullen op hun Himalayans vertrekken van het Indiase onderzoeksstation en beginnen aan een reis van 770 kilometer naar het Amundsen-Scott Pole Station, via de Zuidpool Traverse. Als alles volgens plan verloopt, zullen ze hun bestemming op de Zuidpool op 21 december 2021 bereiken.

Van daaruit stappen ze in een vierwielig voertuig (waarschijnlijk een met verwarming) om naar Union Glacier te rijden, waar ze naar huis kunnen vliegen na iets verbazingwekkends te hebben bereikt. Het is een kleine rit voor de motorfiets, maar een grote sprong voor het motorvolk. Vermoedelijk zullen ze de hele reis opnemen om er later een film over uit te brengen. We kunnen niet wachten om die te zien.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen