woensdag 22 maart 2023

Royal Enfield video moedigt Explorers aan om ‘de eerste stap’ te zetten

Wie zei ‘jeugd wordt verspild aan de jongeren’ heeft nooit de Engelsman Jack Groves ontmoet. Na het afronden van zijn universitaire studie in 2019, raakte Groves al snel gedesillusioneerd over een 9-tot-5 levensstijl. Geïnspireerd door de wereldreis van mede-Brit Kane Avellano, kocht de toen 21-jarige een tweedehands Royal Enfield Himalayan en begon aan een reis die zijn leven en de recordboeken zou veranderen.

Groves vertrok op 11 juli 2019, met plannen om door Europa, de Balkan, Turkije, Centraal-Azië, China, Zuidoost-Azië, Australië en Zuid-Amerika te reizen. Zoals de avontuurlijke rijder opmerkt in de Royal Enfield-video ‘The First Step – An Ode to Adventure’’, is er ‘een echte schoonheid in die nabijheid tussen comfort en gevaar, en het berijden van die lijn is bedwelmend.’

Hersenspinsel: Royal Enfield Hiker 6.5

Terwijl Groves’ reis rond de wereld hem in staat stelde de Kaspische Zee, Machu Picchu en de Pamir Highway te bezoeken, verliep de reis allesbehalve van een leien dakje. Na een valpartij in de buurt van Dover, Engeland, liep Groves een lelijke bult op, maar gelukkig zonder botbreuken. Toen de Brit Australië bereikte, werd hij begroet door de verwoestende bosbranden van het land. Vechtend door de hitte bereikte Groves uiteindelijk Sydney, waar hij zijn motor naar Argentinië verscheepte.

Tegen de tijd dat de motorrijder in Zuid-Amerika aankwam, begonnen zich in de regio COVID-19 gevallen voor te doen. Gelukkig ontsnapte Groves op het nippertje uit Bolivia, maar hij moest 255 dagen in Peru blijven nadat hij het virus had opgelopen.

‘Ik liep COVID-19 op begin april, wat op 3.400 meter hoogte behoorlijk pittig was,’ vertelde Groves aan Dure Magazine. ‘Ik bracht een maand door met het verkennen van de afgelegen jungle van Manu National Park en de High Sierra van het Asungate Massief, en de rest van mijn tijd werd verdeeld tussen Cusco Stad en de nabijgelegen Heilige Vallei van de Inca’s.’

Ondanks alle tegenslagen zette Groves door en reed hij naar Mexico toen de beperkingen minder werden. Daarna verscheepte hij de Himalayan naar Spanje waar zijn vader hem vergezelde om de rit terug naar Engeland te voltooien. Groves prestatie moet misschien nog worden bevestigd door het Guinness World Records, maar de prestatie van de 23-jarige is hoe dan ook indrukwekkend. Hopelijk zal zijn verhaal andere motorrijders op twee wielen krijgen, of ze nu het lokale pad veroveren of de wereld rondreizen.

Jan Kruithof
Jan Kruithof
Rijdt al heel lang motor. Is niet zo geïnteresseerd in de motor zelf, maar wel in wat-ie kan. Sterke voorkeur voor allroads, maar hypernakeds zijn ook niet te versmaden. En natuurlijk classics vanwege de techniek én de aaibaarheid. Rijdt zo'n 40.000 km per jaar. Heeft drie motoren, waarvan één woon-werk. Bezit zelf geen auto.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image