maandag 27 maart 2023

Silver Shotgun op de stand van MOTOR Magazine!

Een significant stukje Ducati geschiedenis komt naar Utrecht in de vorm van de Ducati 450 Desmo Silver Shotgun. Je vindt ‘m op de stand van MOTOR Magazine (D076, hal 11).

Dit juweeltje uit de stal van Leo Fleuren (Ducati dealer Affetto Ducati) is een van de allereerste motoren met desmodromische klepbediening, de technische noviteit waarmee kleppen niet alleen met een nok geopend-, maar ook gesloten worden in plaats van met een veer. Hierdoor kon een viertakt ineens veel meer toeren maken. Het zou uiteindelijk uitgroeien tot Ducati’s visitekaartje.

In 1971 kwam deze 450 Silver Bullet op de markt, een pure café-racer, zo van de productielijn. Clip-ons en een rem-/schakelsetje zaten er standaard op, alsmede een solozitje. De metalflake zilveren laklaag op de fiberglas tank, zijdeksels en het zitje (diezelfde kleur zou later nog terugkeren op de 750SS waarmee coureur Paul Smart wat legendarische acties uitvrat) zijn een typisch fenomeen van die tijd en gaven aanleiding voor zijn koosnaam.

Lichte aluminium 18inch velgen van Borrani vonden hun weg in de wielen en voor werd een dubbele Grimeca leading shoe trommelrem gebruikt. Toentertijd was dat een flinke update!
Als neusje van de zalm kreeg een 35mm Marzocchi -toen het nieuwste van het nieuwste- een plekje in het balhoofd. Met  slechts 130kg was de Silver Shotgun ook nog eens een absolute lichtgewicht.

De enige consessies aan straatgebruik zijn de snelheidsmeter en de verlichting. Een pure volbloed dus en ook nog eens met een significante plek in de historie van Ducati. Die MOET je gezien hebben!

 

 

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image