20.8 C
Nederland
maandag 23 mei 2022

Strijdbare Betuwe

Omringd door water, geflankeerd tussen twee strategische steden en dat al vele eeuwen lang. De Betuwe is sinds het ontstaan een plek waar strijd wordt geleverd. De belangrijkste verdedigingswerken van het gebied zijn anno nu het gedroomde terrein voor motorrijders. MOTO73-redacteur Tom van Appeldoorn zag in dit gebied, zijn geboortegrond in de Betuwe, zijn passie voor motoren groeien. 

In tegenstelling tot mijn collega-redacteuren woon ik nog steeds op mijn geboortegrond. In de oostelijke punt van de Betuwe zitten mijn wortels diep in de zware kleigrond. Het is dan ook hier waar ik heb leren motorrijden. Laat ik alvast vooropstellen dat er werkelijk geen betere regio in Nederland is om motor te rijden dan hier: bochtige dijken die de koers van het water al eeuwenlang volgen, binnenwegen die noodgedwongen tussen landerijen door lussen, maar bovenal een slechts bescheiden verkeersaanbod. Dat verandert echter in de zomervakantie, wanneer het er stikt van de toeristen. Door de drukte die er dan ontstaat, hebben verschillende gemeenten langs de dijken hier maatregelen genomen. In mijn gemeente houdt dat in dat je in de weekeinden en op feestdagen helaas helemaal niet meer welkom bent als motorrijder. Op andere plaatsen liggen er vluchtheuvels of chicanes. Bon, daar kunnen we nog wel mee leven. Toch rijd ik mijn vaste rondje het liefst in de namiddag of avond. Dan heb ik de weg helemaal voor mezelf en kan ik overal ongestoord mijn gang gaan. 

 

Bruggen en water

Dijken hebben een ongekende aantrekkingskracht. Als klein mannetje beklom ik de aarden wal al graag. In de winter om er met een slee vanaf te glijden, maar nog liever in de zomer om me te vergapen aan alle motoren die daar voorbijkwamen. Ook nu, pak hem beet twintig jaar later, is de dijk nog steeds mijn favoriete bestemming. Het vaste rondje dat ik heb ontwikkeld over die verhoogde plaat asfalt rij ik vaak met dezelfde vrienden met wie ik vroeger naar motoren ging loeren aan de dijk. Het is dan ook een ijzersterke combi waar we in Nederland weinig van kunnen genieten: overzichtelijk, slingerend en met een prachtig uitzicht op de koop toe.

 

MOTO73 20 – 2018

Wil je de rest van het verhaal van redacteur Tom lezen? Dat kan! Je leest het in MOTO73 – 20 2018. Koop het nummer hier online of in de wnkel.

 

Foto: Guus van Goethem
Tekst: Tom van Appeldoorn

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen