maandag 22 juli 2024

Suzuki Hayabusa snowbike: snelste snowbike ooit?

Er zijn landen waar een dik pak sneeuw ligt. Er zijn ook landen met een dik pak sneeuw waar je nog ongestoord en onbeperkt door de bossen kunt raggen. En daar speelt het Canadese Timbersled – onderdeel van Polaris, ook eigenaar van Indian Motorcycles – op in met sneeuwkits. Daarmee tover je je motorcrosser om tot een razendsnel speeltuig voor in de sneeuw. Maar je kunt zo’n crosser natuurlijk ook veel praktischer gebruiken in regio’s waar ze niet om de haverklap met pekel strooien.

Guy Martin op zoek naar 483 km/u met zijn turbo Hayabusa

Maar goed, een ombouwkit voor een Suzuki Hayabusa. Die werd gemaakt door het in Idaho, USA – staat bekend om z’n aardappelen en sneeuw – gevestigde Grind Hard Plumbing Company (goede naam!). Waarschijnlijk hadden ze de kolder in de kop toen ze tijdens een meeting met dit idee op de proppen kwamen. In ieder geval vond het een goede voedingsbodem en werd een kit gefabriceerd voor een 2005 Suzuki Hayabusa. Zou het de snelste ‘snowmobile’ sinds mensenheugenis zijn?

Vanaf het begin van de video benadrukt GHPC dat ze niemand aanraden om dit thuis te proberen – en er zijn ook geen Timbersled-kits die gemaakt zijn voor de Hayabusa. De Suzuki is aanzienlijk zwaarder dan een crossmotor, en bovendien veel krachtiger. Het zal niemand verbazen dat er meer dan een paar aanpassingen nodig zijn om de gekozen Timbersled Riot-setup goed te laten passen op de Busa. Maar met een beetje bewerken en knutselen krijgen ze het voor elkaar. 

GHPC zegt dat de bouw ongeveer een week in beslag nam. Nadat hij klaar is, is het natuurlijk tijd voor een testrit door de besneeuwde omgeving om te zien welke aanpassingen er nog nodig zijn voordat ze ermee de bergen in gaan. Gelukkig krijgen we in deze video een groot deel van de test te zien.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen