woensdag 28 februari 2024

Guy Martin op zoek naar 483 km/u met zijn turbo Hayabusa

Ondanks zijn eerdere poging om het Land Speed Record te verbreken met het Project 100 én zijn favorietenrol tijdens de races op het eiland Man, lijkt het erop dat de geliefde Britse monteur van snelle voertuigen zijn behoefte aan snelheid nog steeds niet heeft kunnen overwinnen.

Zal Guy Martin er ooit genoeg van krijgen om zijn been over het zadel van diverse snelheidsduivels te zwaaien als hij richting horizon stuift op zoek naar ongekende snelheden? Wij hopen van niet – daarom kun je je voorstellen hoe blij wij waren met de laatste nieuwtjes over Guy’s project: Zijn eigen record verslaan door een topsnelheid te halen van 483 km/u binnen één mijl. Klinkt dat als een onmogelijke puzzel? Dat is het ook.

De eerste 30 Aston Martin AMB 001’s op de weg

De laatste keer dat iemand een mijlrecord op de weg naar 483 km/u (300 mijl) vestigde, werd 476,3 km/u (296  mijl) geklokt, waarna de racer – de Amerikaan Bill Warner – om het leven kwam toen hij probeerde een nog hogere snelheid te halen.

Guy Martin’s persoonlijke record staat op 436,08 km/u (270,965 mijl per uur). In een verslag van MCN wordt melding gemaakt van zijn recente escapades op de Elvington airstrip, waar ‘hij een aantal ‘steady’ 220 mijl per uur tests uitvoerde op de Elvington airstrip’.

‘De wind is een probleem, het is daar zo groot dat het aan de ene kant naar het oosten kan waaien en aan de andere kant naar het westen,’ zegt Trevor Duckworth, eigenaar van Straightliners Events waar Guy zijn eerste record vestigde. ‘Elvington is echt de enige plek in Groot-Brittannië met ruimte voor een 0 naar 300 mijl per uur-poging. Op tijd stoppen is het probleem!’

En wat Guy Martin van dit alles vindt? ‘Ik doe al heel lang domme dingen en ik ben er nog steeds omdat ik weet wanneer de situatie goed is om door te drukken,’ bekent hij in een reportage met GPOne.  ‘Ik voel me heel gelukkig om nee te zeggen, ik ben er niet klaar voor, ik stap niet op de motorfiets. De enige druk die ik voel is als ik aan de start sta van een run, die paar seconden voordat ik vertrek, en dat is omdat ik niet weet wat er gaat gebeuren. Op de motorfiets zal ik een heleboel prototypes uitproberen waarvan ik niet weet hoe ze het gaan doen. Niemand weet het, want niemand heeft het ooit gedaan.’ Wij kijken uit naar het vervolg.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen