13 C
Nederland
dinsdag 9 augustus 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Te koop: Nicky Haydens Fireblade SP2

Vriend en vijand verrast; Ten Kate Racing verkoopt de 2017 Honda CBR1000RR Fireblade SP2 van Nicky Hayden. Nee, geen replica, maar de daadwerkelijke Fireblade waarmee de Amerikaan op 14 mei op het circuit van Imola in 2017 zijn laatste WK Superbike-race reed. Toen kon niemand weten dat hij slechts drie dagen later aangereden zou worden terwijl hij in Italië aan het wielrennen was.

Die aanrijding zou de MotoGP-wereldkampioen van 2006 fataal worden. Het Ten Kate Honda-team was in diepe rouw en het seizoen van 2017 zou er een om te vergeten worden – om meer redenen dan één. Heel de motorwereld kwam samen om Hayden te herdenken, met deze Fireblade SP2 als een tweewielige herinnering aan een coureur die bekend stond als buitengewoon attent en een doorgewinterd professioneel sportman. 

Dat deze Fireblade SP2 nu in de verkoop gaat is verrassend, want met het terugtrekken van Honda in het WK Superbike stond het Ten Kate-team na een kwarteeuw opeens zonder Honda en met lege handen. Veel wat herinnerde aan de samenwerking met Honda in het WK Superbike werd in de verkoop gegooid, maar Nicky’s Fireblade bleef. Geen onlogische beslissing, zo groot als de impact op de mannen en vrouwen uit Nieuwleusen was.
Nicky Hayden op Imola in 2017
Nicky Hayden voor het laatst in actie op de Red Bull Honda Fireblade SP2 op Imola in 2017 – Foto: 2snap

Het overgaan tot het verkopen van deze toch wel heel bijzondere machine zou erop kunnen duiden dat Ten Kate enerzijds het geld goed kan gebruiken of anderzijds die donkere pagina om wil slaan en met een schone lei verder wil gaan. Met een vraagprijs van 95.000 euro is Haydens laatste racemachine een waarlijk koopje. Eerder dit jaar kwamen de 2018 Red Bull Honda Fireblades van Leon Camier en Jake Gagne ook al op de markt en waren die twee machines per stuk ‘slechts’ 10.000 euro minder duur. Iedere WK Superbike-machine is duur, maar dat is vooral omdat er voor een vermogen aan toptechniek op-, aan- en ingestoken is. Die van Hayden even zo, maar daar mag nog een schepje emotionele waarde bovenop.

Behalve die historische en emotionele lading, krijg je bij aanschaf van Nicky Haydens Fireblade SP2 ook:

  • Motorblok: TKR / Cosworth engine kit
  • Elektronica: Cosworth package with TKR fly-by-wire system
  • Vering: Öhlins WSBK spec
  • Remmerij: Nissin WSBK spec calipers & Yutaka discs
  • Chassis: Aluminium braced
  • Swingarm: TKR / GPMS (Hayden spec)
  • Wielen: Marchesini
  • Uitlaat: Akrapovic WSBK

Mocht je serieuze interesse hebben, dan kun je contact opnemen met Kervin Bos op zijn emailadres – k.bos@tenkateracing.com. We weten wel zeker dat Ten Kate de motor niet zomaar aan de eerste de beste zal verkopen die met het geld over de brug komt. 

Nicky Hayden was toch een lid van de Ten Kate Racing-familie geworden, dus dit tweewielig aandenken komt geheid bij een liefhebber terecht. 

Foto’s: Ten Kate Racing

[justified_image_grid ids=28168,28169,28170,28171,28172,28173]

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen