22.3 C
Nederland
donderdag 19 mei 2022

The road to hell

Wat hebben een motorrijder en een neanderthaler met elkaar gemeen? Ze komen allebei graag in Hrvatsko Zagorje. Michiel van Dam huurt een motorfiets om die streek rond de Kroatische hoofdstad Zagreb te verkennen.

‘Where are you going now, sir?’
Het jonge personeel van het chique Esplenade Hotel in Zagreb heeft duidelijk plezier in zo’n gast in een motorkloffie.
’Tuhelj’, antwoord ik naar waarheid.
De jongens en meisjes in keurig gesteven uniformen kunnen hun gezicht niet in de plooi houden. Ze proesten het uit van het lachen.
’To hell, sir?’
Ik wijs het plaatsje aan op de kaart.
‘Aahhh… you are going TOE hell.’
TOE hell of toe HELL, het is een kwestie van de juiste klemtóón.

De oude binnenstad van Zagreb heeft onmiskenbaar Middel-Europese flair. Op het Sint Markusplein staat midden tussen de zetel van de Kroatische regering, het parlement van Kroatië en het Grondwettelijk Hof van Kroatië de Markuskerk, waarvan de dakpannen de wapens van Kroatië en hoofdstad Zagreb uitbeelden. Na een korte fotostop – daar komen de politieagenten al aangesneld – wend ik de huurmotor richting het noorden. MC Zagreb boft maar, want ze hebben Sljeme. Dat is de naam van de hoogste berg van het Medvednica-gebergte dat ten noorden van Zagreb oprijst.

 

Kronkelweggetjes

Alle kronkelweggetjes die naar boven leiden, komen ten slotte samen in de serpentine die over Sljeme is gedrapeerd. Sljemenska cesta zigzagt door een natuurpark vol bomen. Pilana Bliznec is een voormalige houten watermolen. Het rad is nu omgeschoold om langs de weg passanten te verleiden tot een hapje en een drankje.

Een paar bochten later wordt het wegdek smaller en geldt eenrichtingsverkeer. Gelukkig bergopwaarts, dus de Ducati gromt legaal voort langs picknickplaatsen en parkings voor auto’s van wandelaars: Medvednica is niet alleen geliefd bij motorrijders. Wie van alle bochten duizelig wordt, kan even op verhaal komen bij het Brestovac-sanatorium, maar de Ducati draaft dapper door langs het berghuis Ivan Pa?kovski, uiteraard in stoere houthakkerstijl, met ook buiten rijen banken en tafels voor hongerige en dorstige natuurliefhebbers. Dit is namelijk Kroatië, waar liefhebberij voor gastronomische geneugten met de paplepel wordt ingegeven.

Het bos is vol met bomen die anoniem voorbijflitsen. Maar in Gornja Stubica trekt een meer dan vierhonderd jaar oude lindeboom mijn aandacht. Die is verbonden met de legende van de Boerenopstand uit 1573. De leider daarvan, Matija Gubec, werd aan die linde opgehangen en wordt nu als een Kroatische Robin Hood vereerd. Zo leer ik van de expositie in het kasteel van de adellijke familie Or?i?, thans museum.

 

MOTO73 03/2019

Wil je meer weten over de omgeving rond de Kroatische hoofdstad Zagreb? Je leest er alles over in het artikel dat je in MOTO73 03/2019 vindt! Koop het nummer hier in de webshop. De editie is ook tot en met 13 februari verkrijgbaar in de winkel.

Tekst: Michiel van Dam
Foto: Michiel van Dam

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen