zondag 19 mei 2024

Triumph T120 ‘Elvis Presley’ + Gibson-gitaar brengen geld op voor het goede doel

Een unieke Triumph Bonneville ‘Elvis Presley’-motorfiets en bijpassende Gibson Les Paul-gitaar werden verkocht voor 20.000 dollar (ongeveer 18.500 euro) op de Amelia Island Auction, gehouden door Bonhams|Cars op 29 februari. De veiling vond plaats namens de Elvis Presley Charitable Foundation, die de nalatenschap van Elvis voortzet door talrijke liefdadige doelen te ondersteunen.

Deze motorfiets, een Bonneville T120 – het topmodel van de ‘moderne classics’-serie – is voorzien van custom paint door prijswinnende artiest J Daar en is geïnspireerd op de originele Triumphs van de ‘Memphis Mafia’ en de Bonneville Desert Sled die verscheen in de film ‘Stay Away, Joe’ uit 1968. De Triumph werd ook beïnvloed door de iconische look van de televisieshow uit 1968, Elvis Comeback Special, in rood, zilver en goud.

De motorfiets werd onthuld tijdens het Barber Vintage Festival 2023 in Birmingham, Alabama, en heeft sindsdien tentoongesteld gestaan in het Presley Motors Automobile Museum in Graceland.

Gepassioneerd motorrijder

De legendarische muzikant en cultureel icoon was een gepassioneerd motorrijder. Elvis maakte kennis met Triumph-motorfietsen in 1965, toen hij een pauze nam van het filmen en tijd doorbracht met zijn beste vrienden, bekend als de ‘Memphis Mafia’, in zijn huis in Bel Air. Zijn vriend Jerry Schilling had een nieuwe Triumph T120 Bonneville besteld en Elvis leende hem om rond te rijden in de buurt. Hij was zo onder de indruk dat hij, toen hij terugkwam, zijn logistiek manager, Alan Fortis, vroeg: ‘Bestel er een voor elk van hen, maar… het moet vanavond nog gebeuren!’ Dealers Bill Robertson & Sons slaagden erin die avond zeven Triumphs af te leveren, en Elvis en zijn vrienden reden tot laat rond in Bel Air, en hielden pas op toen de buren de politie belden om te klagen.

De bijpassende Les Paul-gitaar, gedoneerd door Gibson, werd ook aangepast door J Daar en samen met de motorfiets te koop aangeboden. De keuze voor deze gitaar werd geïnspireerd door nog een voorbeeld van Elvis’ vrijgevigheid; tijdens repetities voor de ’68 Comeback Special gebruikte Elvis een Les Paul-gitaar die hij later aan zijn ‘chef’ gaf.

Groot succes

‘Deze kavel is duidelijk een groot succes geweest bij fans van zowel Elvis als motorfietsen en heeft een fantastisch bedrag opgebracht voor goede doelen,’ aldus Paul Stroud, Commercial Director bij Triumph Motorcycles. ‘De T120 en het uiterlijk van de Gibson-gitaar met custom designs door J Daar zijn zeer origineel en vormen een prachtige hommage aan de legende.’

Dana Carpenter, Executive Vice President of Entertainment voor Authentic Brands Group, eigenaar van Elvis Presley Enterprises, voegde daar aan toe: ‘We zijn verheugd om samen te werken met zo’n iconisch merk als Triumph om deze unieke custom Bonneville T120 tot leven te brengen en tegelijkertijd een van Elvis’ favoriete goede doelen te helpen. De extra vrijgevigheid van onze vrienden bij Gibson door een op maat gemaakte Les Paul-gitaar te schenken, versterkt de nalatenschap van vrijgevigheid en gemeenschap die Elvis Presley vertegenwoordigde.’

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen