maandag 26 september 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Uitkijken naar de volgende Tokyo Motor Show

Beurzen in het algemeen en motorbeurzen in het bijzonder zijn keihard getroffen door het coronavirus. De voortdurende gezondheidsbeperkingen die de landen hebben moeten invoeren om de pandemie zoveel mogelijk in te dammen, hebben talrijke evenementen die elk jaar of, zoals het geval is bij de Tokyo Motor Show, om de twee jaar plaatsvonden, weggedrukt omdat mensenmassa’s in gesloten (en zelfs open) ruimten moesten worden vermeden.

MOTORbeurs Utrecht 2022 geannuleerd

Dat is in feite de reden waarom de Tokyo Motor Show, die traditioneel om de twee jaar in de Japanse hoofdstad wordt gehouden, sinds 2019 niet meer is gehouden, dat wil zeggen een jaar voordat het virus opdook en de rem zette op de activiteit en dus ook op de editie van 2021. Op de website van de organisatie is niets te vinden over een hervatting in 2022, noch over 2023. Met andere woorden, ze wachten af wat er gebeurt en of het zin heeft om ermee door te gaan of niet.

Tokyo Motor Show

De Tokyo Motor Show is niet uitsluitend gewijd aan motorfietsen. In feite zijn het van oudsher de auto’s die de meeste aandacht trekken op dit evenement, dat bijna 68 jaar geleden begon.

Sindsdien is het een van de grote etalages van de wereld, waar vooral de Japanse merken hun grote lanceringen onthullen. Niet alleen dat, maar ook buitenlandse fabrikanten brachten het beste van hun aanbod naar de show met het doel de moeilijke Japanse markt te veroveren. Zoals gezegd hebben auto’s altijd de hoofdrol gespeeld, maar als wij rekening houden met de macht van de Japanse industrie op het gebied van motorfietsen, kunnen wij ons een idee vormen dat ook deze een bijzondere relevantie hadden tijdens de dagen van het evenement.

De laatste editie was in 2019

Toen alles in gereedheid was gebracht om de editie van 2021 op te zetten, kwamen de organisatoren tot de conclusie dat dit niet mogelijk zou zijn. Niet alleen omdat ze buitensporige sanitaire maatregelen moesten nemen, maar ook de capaciteit zou leiden tot een daling van het aantal bezoekers waardoor de beurs bijna onmogelijk te realiseren was. Met het oog op een terugkeer wordt zelfs het concept van de show herzien, met plannen die de nadruk leggen op mobiliteit in plaats van op autorijden.

De laatste editie die wordt gehouden, komt dus overeen met 2019. En om een idee te krijgen van hoe belangrijk deze show in Japan is, hoef je alleen maar te kijken naar het aantal bezoekers dat op de een of andere manier aan het evenement heeft deelgenomen: volgens de officiële cijfers waren er bijna 1,4 miljoen mensen (van alle leeftijden en verschillende nationaliteiten).

In 2019 was het motto van het evenement Open Future, dat wil zeggen openheid voor de toekomst in alle opzichten, niet alleen in de auto- en motorsector, maar ook in huis en in de steden, met wereldwijde connectiviteit.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen