dinsdag 16 juli 2024

V4-vermogen voor Benelli en QJMotor?

Qianjiang, het moederbedrijf van Benelli en QJMotor, ontwikkelt een nieuwe V4-motor voor toekomstige high-performance modellen. De afgelopen weken zijn er verschillende octrooiaanvragen in China opgedoken, die een nieuwe V4-motor laten zien die door Qianjiang wordt ontwikkeld. Hoewel er enige overeenkomsten zijn tussen deze motor en de VFR800 van Honda, lijkt het niet om een eenvoudige kopie te gaan. De patenten bieden een goed inzicht in het uiterlijk en de werking van de nieuwe motor, die kan concurreren met andere moderne V4-motoren, hoewel deze minder compact is dan bijvoorbeeld de RSV4-motor van Aprilia vanwege de hoek van 90 graden.

2023 Benelli TRK 702. Globetrotter voor alle soorten wegen

Het is onduidelijk welke motorfiets wordt uitgerust met de nieuwe V4-motor. Sommige octrooitekeningen bevatten het QJMotor-logo, wat erop wijst dat de motor zal verschijnen in ten minste één model van het snelgroeiende QJMotor-assortiment. Qianjiang deelt echter al zijn huidige motoren tussen de QJMotor- en Benelli-modellen, dus het is waarschijnlijk dat de nieuwe V4-motor ook onder het merk Benelli zal verschijnen.

De introductie van de V4-motor brengt Qianjiang dichter bij zijn doel om elk denkbaar type verbrandingsmotor in zijn motorportfolio te hebben. Eerder dit jaar werd een 1000cc-viercilindermotor geïntroduceerd in de MV Agusta Brutale 1000. Er waren plannen voor een Benelli-model gebaseerd op deze MV, maar de toekomst van deze samenwerking is onzeker, aangezien KTM-eigenaar Pierer Industrie eind vorig jaar een aanzienlijk belang in MV Agusta heeft verworven en nauwe banden onderhoudt met CFMoto, de concurrent van Qianjiang.

Het bestaan van een V4-motorproject ontwikkeld door Qianjiang betekent dat QJMotor en Benelli niet afhankelijk zijn van de 1000cc-MV Agusta motor om toekomstige high-performance modellen te produceren in het geval de samenwerking tussen de bedrijven mislukt.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen