dinsdag 27 september 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Van Nigeria naar de poolcirkel

Boko Haram, corrupte ambtenaren of een rijke Prins die je eens in de zoveel tijd in een e-mail vertelt dat hij zijn miljoenen met je wil delen. Volgens ons is dit de gemiddelde Nigeriaan. Nonsens! Toyin Adebola en Opeyemi Fodeke (Fodeks voor vrienden) zijn de ambassadeurs van de échte doorsnee Nigeriaan. We schreven al eerder over hun wereldreis en volgen die op de voet. Tijdens die reis proberen ze ‘het Westen’ te overtuigen dat niet alles onder de Middellandse zee slecht gaat. We spraken de twee Nigerianen (en de Brit die hun avontuur op camera vastlegd) in het Duitse Bottrop; dichterbij de Nederlandse grens konden ze niet komen.

Een vreemd beeld om drie motoren met Nigeriaanse platen bij het winkelcentrum in Bottrop te zien staan. Aandacht krijgt het project genoeg. De drie mannen gaan maar wat graag op de foto met enthousiaste voorbijgangers. Waar de mannen dat opgewekte humeur nog vandaan weten te schrapen blijft me een raadsel. Het team heeft namelijk flink wat tegenslagen meegemaakt. Zo hebben ze vorige week bijna zes dagen moeten wachten tot de Franse douane op vliegveld Charles de Gaulle in Parijs hun motoren (BMW 1200 GS) vrijgaven. Maar dat is niet de enige tegenslag die de mannen moesten verwerken. 

Aanvankelijk liep de route via Europa naar Rusland om dan, aangekomen bij het Zweedse ijshotel in de poolcirkel, met een boot/vliegtuig naar Canada te reizen. Maar doordat de mannen uit Lagos al problemen hadden met het regelen van één visum besloten ze dat ze genoegen moesten nemen met Europa. Het is voor de Nigerianen namelijk verplicht om een Schengenvisum aan te vragen voor Europa. Dat probeerden ze via het Spaanse consulaat in Nigeria te regelen. Die rekenen minimaal twee maanden voor de toelatingsprocedure en in die tijd nemen ze je paspoort in waardoor je ook geen andere visa kan regelen. Na twee maanden wachten kregen ze van de Spanjaarden te horen dat hun verzoek was afgewezen. Zuur. Want drie weken later wilden ze al vertrekken. Dus moest er via de Franse ambassade in Nigeria opnieuw een verzoek ingediend worden. Daar lukte het gelukkig wel. De vraag waarom de twee mannen de tijd die ze met deze procedures kwijt zouden zijn niet in de planning mee gerekend hadden wordt met hard gelach beantwoord. Toyin: “We zijn nog vrij nieuw met dit soort zaken. We hadden een dik dossier met documenten aangelegd waarmee we dachten de aanvraagprocedures te kunnen omzeilen. Zelfs een brief van de populaire oud-premier van het land zat daarbij. Helaas mocht dat allemaal niet helpen. Het Spaanse consulaat heeft de originele brief zelfs gehouden en ons een kopie teruggestuurd!”

“Als Nigerianen op vakantie gaan zien ze de reis naar de bestemming als een noodzakelijk ongemak. Wij proberen hen te leren dat juist de reis het leukste gedeelte van je vakantie kan zijn” vertelt Fodeks met zijn typerende wijze manier van spreken. Het team is niet alleen hard aan het werk om het imago van Nigeria op te vijzelen, ook proberen ze via social media jongeren aan het thuisfront enthousiast te maken om de wereld in te trekken om avonturen te beleven. Het is moeilijk de mannen niet te mogen. De Afrikanen zijn goedlachs en vertellen enthousiast over de reis. Rijden door de Alpen en op de Duitse autobahn zijn tot nu toe hun favoriete momenten in Europa. Toyin: “Het is zo bijzonder dat je echt verschillen ziet in het landschap als je hier de grens oversteekt naar weer een ander land, dat zie je in Afrika bijna niet. Ik hoor al van kinds af aan dat de Autobahn geweldig moet zijn. Ik verwachtte eigenlijk een soort racebaan maar het blijkt gewoon een normaal wegennetwerk te zijn. Awesome!”. Aangezien hun visa bijna verlopen hebben de mannen haast om op tijd in het ijshotel bovenin Zweden te komen. In de stromende regen en met een klein publiek verlaten ze het parkeerterrein in Bottrop op weg naar het noorden.

Zojuist lazen we op Facebook dat de mannen veilig aangekomen zijn in het ijshotel. Nog veel meer over hun reis lees je binnenkort in MOTO73. 

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen