woensdag 28 februari 2024

Vandaag al 1,2 miljoen kg zout gestrooid

De vervelendste tijd van het jaar is weer aangebroken voor motorrijders: het strooiseizoen. Er werd al eerder lokaal gestrooid in het land. Gisteravond en vannacht is er voor het eerst op landelijke schaal gestrooid door Rijkswaterstaat. Reden daarvoor is de combinatie van vorst en de grote hoeveelheid mist die in vrijwel het hele land vanochtend ervoor zorgde dat het glad kon zijn.

Op de strooikaart wordt dit goed in beeld gebracht door Rijkswaterstaat. De afgelopen dag, gemeten vanaf 20:00 uur gisteravond, is er in totaal 1.276.646 kilogram zout gestrooid. Dat is overigens alleen op de wegen die Rijkswaterstaat in beheer heeft, alle A-wegen en een aantal N-wegen dus. De wagens van Rijkswaterstaat hebben op moment van schrijven 29.200 kilometer gereden.

Wil je weten wat pekel met metaal doet? Bekijk dit artikel.

Hoeveel zout dat is valt pas goed te duiden als je ziet hoeveel zout er in totaal vanaf het seizoen (vanaf 1 oktober volgens Rijkswaterstaat) verspreid is. In totaal werd er van 1 oktober tot 19 november ‘slechts’ 178.400 kilogram verstrooid. Het totaal staat na vandaag dus ineens op 1.455.264 kg. Wow.

Winterklaar

Mocht je het nog niet gedaan hebben dan is dit weekend absoluut hét moment om je motorfiets klaar te maken voor de winter. Daarvoor hebben we al eens een checklist opgesteld waardoor je niets vergeet en in het voorjaar weer gemakkelijk op weg kunt. Ben je een bikkel en rijd je door? Goed bezig! We hoeven je vast niet te vertellen dat zout – of pekel – een enorme tol van je trouwe ros eist. Wees er zuinig op, maar vooral ook op jezelf. Motorrijden in de winter is een speciale discipline. Ook daar hebben we een lijstje met tips voor opgesteld. Doorrijden kun je leren!

Foto: ANP

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen