20.8 C
Nederland
maandag 23 mei 2022

Advertorial: Verantwoord een motor financieren

Onvoldoende spaargeld, maar toch dit seizoen je nieuwe motor willen rijden. Het is een veelvoorkomende situatie waarbij soms te snel, te duur en onverantwoord geld voor wordt geleend. In dit artikel leggen we je uit hoe je toch goedkoop en verantwoord een motor kan financieren.  

Wat is onverantwoord geld lenen? 

Onverantwoord geld lenen doe je als je een te hoog geldbedrag leent wat je vervolgens niet of nauwelijks terug kunt betalen. In het geval van een motor is het ook zo dat je onverantwoord leent als je een (te hoge) restschuld overhoud na verkoop. Dit laatste komt veel voor bij unieke (custom) motoren waarbij je niet alleen betaald voor de waarde, maar ook voor de emotie. Emoties waar kopers weinig waarde aan hechten als je met spoed je motor moet verkopen. 

Wat is duur lenen? 

Wat duur is, is natuurlijk erg relatief. Laten we het simpel houden; hoe lager de rente voor je lening, hoe goedkoper de lening is. Tip: let ook op de voorwaarden.   

Verschillende leenvormen

Er zijn verschillende leenvormen waarmee je een motor kunt financieren, maar eigenlijk is een persoonlijke lening de meest verantwoorde lening voor je motorfiets. De reden hiervoor is simpel; met een persoonlijke lening weet je precies wat je per maand moet betalen en hoeveel schuld je nog hebt als je over enkele jaren je motor verkoopt. Door je onderhoud en waarde van je motor goed in te schatten kan je een eventuele restschuld na verkoop tot een minimum beperken. 

Onderstaand een overzicht met andere leenvormen:

  • Doorlopend krediet
  • Kopen op afbetaling 
  • Huurkoop. 
Doorlopend krediet 

Een doorlopend krediet is een leenvorm waarbij je het afgeloste bedrag opnieuw kunt opnemen inruil voor een variabele rente. Tegenwoordig is de flexibiliteit van nieuwe doorlopende kredieten beperkt, maar de variabele rente en de bijnaam ‘doodlopend krediet’ zeggen waarschijnlijk al genoeg. Kortom niet geschikt als verantwoorde lening voor je motor. 

Kopen op afbetaling

Kopen op afbetaling is een bekende leenvorm die je vaak tegenkomt in elektronica- en motorzaken. Het is vaak laagdrempelig maar daar tegenover staat wel een hoge rente. Soms tot wel 14% wat op het moment van schrijven gemiddeld het driedubbele is van de gemiddelde rente op een persoonlijke lening. Als je naast deze hoge rente ook niet direct eigenaar wordt van de motor, dan is dit een absolute ’no go’ als motorlening. 

Huurkoop

Huurkoop kan je vergelijken met leasen, maar met de mogelijkheid om je motor na een bepaalde periode over te nemen. Ook deze leenvorm is vaak erg duur, maar het belangrijkste is dat hij onverstandig is. Dit is omdat de motor niet direct je eigendom wordt. Je kan dus nooit direct je motor verkopen om van je huurkoop contract of andere schuld af te komen. 

Let op de voorwaarden

Zoals benoemd bij ‘duur lenen’ is het belangrijk om naast de rente ook te letten op andere voorwaarden. Belangrijke punten waarop je kan letten zijn overlijden en arbeidsongeschiktheid. Wat gebeurd er met je schuld als je overlijd of arbeidsongeschikt raakt? Let hierop als je geen schulden wilt achterlaten en/of wilt laten oplopen. 

Samenvatting om verantwoord en goedkoop te lenen

Om verantwoord en goedkoop geld te lenen kan je een persoonlijke lening afsluiten met een lage rente en voorwaarde die goed aansluiten op jouw persoonlijke situatie. Uiteraard moet je ook rekeningen houden dat geld lenen, geld kost. 

Maikel Sneek
Visueel ingestelde allround creative die sinds 2014 actief is in de motorbranche. Brengt voor MotorNL offline en online samen.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen