donderdag 25 april 2024

Vier verzekeringsvalkuilen waar je echt niet in wilt vallen

1. Wees eerlijk over de bestuurder

Het is een droom die uitkomt voor elke motorvader of motormoeder, het moment waarop je zoon of dochter een motorfiets voor zichzelf koopt. Maar zonder schadevrije jaren kan het verzekeren best een kostbare aangelegenheid worden. Er wordt immers alleen gerekend met de instap no-claimkorting en dat zonder schadevrije jaren. De oplossing lijkt simpel, want dan zet je de verzekering toch lekker op je eigen naam, inclusief je schadevrije jaren. Tel uit je winst! Of je verlies… Een verzekeraar vraagt namelijk altijd naar de verzekeringsnemer (premiebetaler) en de regelmatige bestuurder.

De premie van een motorverzekering wordt gebaseerd op het risico van de regelmatige bestuurder en dat wordt bij een beginnend bestuurder altijd hoger ingeschat dan van een ervaren bestuurder. Op het eerste gezicht lijkt er nog steeds niet zo veel aan de hand, totdat de verzekeraar er achter komt. Dan zijn de rapen gaar… Zo kan een verzekeraar het tekort aan betaalde premie op jou verhalen, of de eventuele schade. Ook kan de verzekeraar je verzekering direct opzeggen en in het ergste geval word je aangemeld bij FISH (Fraude Informatie Systeem Holland).

Bij die laatste twee gevallen heeft dit ook gevolgen voor het aanvragen van verzekeringen in de komende acht jaar. Een verzekeraar wil namelijk altijd weten of je eerder problemen hebt gehad bij een andere verzeker en sowieso wordt altijd de FISH-database gecontroleerd. Daarnaast bouwt je zoon of dochter geen schadevrije jaren op en daarmee stel je het probleem in principe allen maar uit. Uiteraard zijn er wel legale constructies voor je zoon of dochter.

Onze medewerkers van de MotorNL-verzekering weten er alles van en helpen je via 0172-427298 of info@motornl-verzekering.nl graag verder.

2. Bewaar de aankoopnota van je goedgekeurde slot

We hopen dat je het nooit mee hoeft te maken, maar met in totaal 1600 gestolen motoren in 2020 bestaat er altijd een kans dat jij een keer de pineut bent. Heb je een dekking beperkt casco of volledig casco dekking dan kunnen wij meteen voor je aan de slag. Verzekeraars stellen echter wel voorwaarden aan het uitkeren na een diefstal. Zoals het slot!

Je moet vaak met de originele aankoopnota aantonen dat je een goedgekeurd slot hebt gebruikt. Bewaard die bon dus goed. Verder moet je naast natuurlijk aangifte doen, alle originele sleutels van het slot en de gestolen motor kunnen overhandigen. Om discussie te voorkomen is het slim om een foto te maken hoe je motor gestald staat en maak dan ook meteen foto van het slot. Duidelijke communicatie op voorhand, kan achteraf een groot verschil maken.

3. Onderzoek of een winterstop wel zin heeft

Wil je een winterstop? Bij het aanvragen van een verzekering weet je zeker dat je deze vraagt krijgt. Voor wie het niets zegt, de winterstop houdt in dat je – afhankelijk van verzekeraar – van 15 december tot 1 maart niet verzekerd bent. Je ontvangt hiervoor een premiekorting tussen de 5 en 15 procent en bent nog wel verzekerd tegen diefstal. De winterstop heeft echter alleen meerwaarde als je voor een volledig casco/allrisk dekking kiest. Indien je een WA-dekking of een WA Beperkt Casco-dekking hebt, heeft de winterstop niet zo veel toegevoegde waarde.

Het nadeel van een winterstop laat zich overigens raden… Bij lekker weer tijdens de winterstop heb je een beperkte verzekering. Bij de MotorNL-verzekering wordt het rijrisico uitgesloten, bij sommige verzekeraars mag je zelfs helemaal niet rijden. Natuurlijk kun je altijd je winterstop opheffen, maar dat betekent dat dat je de premiekorting laat vallen en soms zelfs een (rest)bedrag bij moet betalen. Deze korting wordt namelijk over het hele jaar toegepast. Informeer daarom vooraf goed hoeveel je dit gaat kosten. Het kan zomaar zijn dat een vroeg voorjaarsritje je tientallen euro’s aan bij te betalen verzekeringspremie kost!

4. Vergeet je vergeten schadevrije jaren niet

Wanneer je net jouw motorrijbewijs hebt gehaald, dan begint je altijd met nul schadevrije jaren. Zurr, maar onvermijdelijk en hierdoor is het verzekeren van een motor in het begin een kostbare zaak. Of toch niet? Er zijn een aantal manieren waarop je de verzekeringspremie toch iets dragelijker kunt maken. De verzekeraar achter de MotorNL-verzekering, Verzekeraar Quakel Assuradeuren, heeft de volgende mogelijkheden. Zo kan het zomaar zijn dat je eerder wel reed met een bromscooter. Als die verzekering op je eigen naam stond, kan het zijn dat je extra korting krijgt. Quakel Assuradeuren snapt namelijk als motorverzekeraar dat je weldegelijk ervaring hebt, die je ook bij motorrijden van pas komt.

Daarom bieden zij de mogelijkheid om met uw opgebouwde jaren extra korting te krijgen op de motorverzekering. Voor de auto geldt min of meer hetzelfde. Normaal zijn hierbij schadevrije jaren niet overdraagbaar, maar de korting kan wel worden overgenomen, mits je de auto ook via de MotorNL-verzekering laat lopen. Dit is allemaal maatwerk, dus het handigst is om contact op te nemen met de MotorNL-verzekering (0172-427298 of info@motornl-verzekering.nl)

Meer informatie over de MotorNL Verzekering? Klik hier.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen