20.8 C
Nederland
maandag 23 mei 2022

Wegenbelasting vieze motoren omhoog in Engeland?

De Britse regering onderzoekt de mogelijkheid om oude/vervuilende motorfietsen een hogere wegenbelasting te laten betalen. Nu bepaalt de cilinderinhoud nog de hoogte van het bedrag.

CO2 kost geld

De Engelse belastingdienst heeft al voldoende ervaring met het systeem waarbij vervuilers de portemonnee moeten trekken. De wegenbelasting voor auto’s is op die manier ingericht. Wagens die veel CO2 uitstoten kosten hun eigenaar een fikse som duiten.

Hard onderuit gaan


Tot nu toe kunnen Engelse motorfietsen desnoods puur vergif via hun uitlaatdempers uitstoten, maar het is dus onduidelijk of dat in de toekomst zo blijft. Het zwaarder belasten van vieze motoren moet de verkoop van schone/moderne motoren stimuleren. Tegelijk kan het een klap voor de tweedehands markt zijn. De prijzen van zware en oude modellen kunnen hard onderuit gaan.

BMW en HD de klos


De CO2-uitstoot van moderne motoren is bekend, maar niet van veel oudere modellen. In dat geval moet de Britse belastingdienst ze indelen op basis van cilinderinhoud. Eigenaren van klassieke zware BMW’s en Harley’s moeten daarom hoge wegenbelastingen vrezen.

Ad van de Wiel
Als kind verslond ik al de motorboekjes van mijn vader. Meer dan veertig jaar later is de liefde voor de motorfiets nog net zo groot. Natuurlijk ga ik mijn hele leven al autoloos door het leven, laat mij maar 365 dagen per jaar motor rijden. Of 565, maar dat kan niet.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen