donderdag 29 februari 2024

Win een droomreis naar IJsland en eet IJslandse hákarl

IJslandse hákarl: een klap in je gezicht of toch wel lekker? Meld je aan voor de winactie en ga mee op avontuur door het machtige IJslandse landschap.

In Schotland hebben ze haggish, in Zweden surströmming. Maar in IJsland kunnen ze er ook wat van: hákarl. Dat is gefermenteerde Groenlandse haai. Zo’n haai, die soms wel 500 jaar oud kan worden, stoppen ze een paar maanden onder grond om het giftige urinezuur kwijt te raken. Daarna wordt de haai in plakken in de wind te drogen gehangen. Je begrijp dat zo’n dier enorm stinkt. Daarom staan de droogschuren ook ver buiten het dorp. Het eten van hákarl wordt gezien als moed. Maar hoe smaakt het?

Gefermenteerde haai eten. Hoe bedenk je het! IJslanders moeten vroeger wel heel erg honger hebben gehad. Sinds de komst van McDonalds op het eiland is het eten van hákarl dan ook zienderogen afgenomen. Voor de productie van dit culinaire gerecht kun je nog op twee plaatsen terecht: Bjarnarhofn en Djúpivogur. En laat de IJsland-trip die je kunt winnen als je lid wordt van de Riders Club nou precies door dit dorpje komen! Maar hoe smaakt hákarl eigenlijk?

Het haaienvlees wordt opgediend in blokjes aan een prikker. Het ziet er wit uit met een blauwe zweem. Als je het in je mond stopt, proef je even niets en dan ineens… bam. De smaak van ammoniak vult je mond en prikkelt je smaakpapillen. De textuur van het vlees heeft het mondgevoel van kippenvlees. Na wat kauwen krijgt het iets van schimmelkaas. Gelukkig gaat het eten van hákarl vergezeld met een shotje brennivin. Die combinatie is zo goed te pruimen dat je nog wel een blokje hákarl lust.

De verkrijgbaarheid van hákarl is enorm afgenomen. Zo’n 30 jaar gelden kon je het nog kopen bij de benzinepomp, nu staat het bij sommige hotels nog op de kaart. En zo niet, dan moet je er om vragen. Mogelijk dat de kok nog ergens een voorraadje heeft staan voor de heldhaftige toerist…

Op 31 december geven we een droomreis van Edelweiss Bike Travel naar IJsland weg t.w.v. €8.220,-. Kans maken? Lees hier alles over de winactie en meld je aan!

IJslandse hákarl.
Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen