Yamaha R6: Vaarwel of een afscheid voor nu?

Op 17 november 2020 werd onze inbox overspoeld met Yamaha-nieuws. Tussen de updates, de raceprogramma’s en de 2021 straatmodellen zat een treurig bericht verborgen. Alsof Yamaha het wilde bergen in een stortvloed aan nieuws.

Onderaan het persbericht dat bevestigt welke modellen terugkomen voor 2021, lazen we dat Yamaha ook enkele iconische modellen uit de line-up haalt. De WR250R, de VMAX, FJR1300 en misschien wel het meest verrassende, de YZF-R6.

Yamaha R6
1999 Yamaha YZF-R6

Het lijkt erop dat de Yamaha R6, die in 1999 werd geïntroduceerd, is uitgereden. Het model moest het opnemen tegen modellen als de Suzuki 750 Gixxer en de Kawasaki Ninja. Yamaha had met de R6 een belangrijke voet tussen de deur in een segment dat destijds floreerde. De hoogtoerige 599cc-vier-in-lijn kreeg vanaf het begin lovende kritieken. ‘De Yamaha YZF-R6 kicks ass,’ schreef het toonaangevende Motorcycle.com over de motor in zijn First Ride review.

De Yamaha R6 flirtte slim met zowel de straat als het circuit. Op beide werkterreinen was de Yamaha vriendelijker dan de tegenhangers van Suzuki en Kawasaki. De R6 gaf sportieve motorrijders ook een toegankelijker motor dan de R1. In sommige landen deden verzekeringsmaatschappijen moeilijk over de Yamaha.

Had Yamaha niet wat langer moeten stilstaan bij het wegstrepen van modellen die in de ogen van motorrijders belangrijk zijn geweest. Hadden ze niet met een kleine ceremonie uitgezwaaid moeten worden. Of een laatste editie waar verzamelaars later naar gaan speuren. Het zou de V-Max en de R6 recht hebben gedaan. Euro5 was kennelijk onverbiddelijk en de investering te hoog.

2021 Yamaha R6 Race: exclusief voor het circuit

‘Yamaha begrijpt de iconische geschiedenis van deze modellen. Wat de toekomst betreft, is Yamaha voortdurend op zoek naar nieuwe ideeën en concepten om de markt te ondersteunen en uit te breiden, maar ook om de ervaringen van onze klanten te verbeteren.’

De uitspraak is belangrijk. Het doet ons geloven dat dit misschien een Hayabusa-achtig scenario is waarin Yamaha de R6 ‘voorlopig’ over emissiebeperkingen heentrekt om later een 2.0-versie te lanceren. Of misschien maakt de R6 plaats voor een MT-07 R7 spin-off, in een poging om de line-up te vervolmaken?

Vaarwel of een afscheid voor nu? We kunnen het niet met zekerheid zeggen. Het enige wat we voorlopig weten is dat er geen 2021 Yamaha R6 in de showroom staat. Als je zat te wachten op het 2021 model, trek je je nu de haren uit het hoofd.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?