Yamax Z400, de Chinese kopieermachine slaat toe

De gelijkenis tussen de Japanse naked en de Chinese namaak is opmerkelijk. De twee modellen zijn verschillend vooral door het blok…

De Chinezen hebben altijd blijk gegeven van extreme nederigheid en bewondering voor alles wat van buiten de grens komt. Dit wordt aangetoond door de Yamax V400, een zware wannabe naked die doet denken aan Yamaha terwijl de kopie toch echt een Kawasaki is. Want naast serieus motorfietsen bouwen, zijn de Chinezen nog steeds zeer capabel in het kopiëren van andermans eigendommen.

Vermomming

De Yamax Z400 is vernoemd naar het merk Yamaha, terwijl het een kopie is van de Kawasaki Z1000. Lekker is dat, kopieer je een motor maar je neemt niet de moeite de bedenker van wat je kopieert te vervlechten in je merknaam. Mogelijk dat een eerdere kopie van Yamax een TMax was…

De Kawasaki Z1000 is een van de meest fascinerende nakeds die er zijn. De Kawasaki is een populaire motor in verschillende Europese landen. Uitgerust met een 1.043 cc vier-in-lijn blok levert de high-performance naked 142 pk waardoor hij een topsnelheid kan halen van meer dan 240 km/u.

Het ontwerp, de ontwikkeling en de productie van de Kawasaki Z1000 hebben vele uren in beslag genomen, met een schat aan rijhulptechnologie en een ontwerp dat de bijnaam ‘Sugomi’ heeft gekregen.

Geen wonder dat de keuze van Yamax op deze populaire Kawasaki viel. We weten allemaal dat het veel minder tijd kost om iets te kopiëren. Van afstand lijkt de Yamax Z400 duidelijk op een Kawasaki Z1000, van de brandstoftank tot de koplamp.

Geïmporteerd in Marokko

Gepubliceerde foto’s zijn op Facebook geplaatst door Universebike Maroc, de Marokkaanse motorimporteur die Chinese motorfietsen op de markt brengt. De Yamax Z400 is het topmodel.

Vidéo présentation yamax z400 💪💪https://youtu.be/V_jOBoJv38U

Geplaatst door Universbike maroc op Donderdag 17 september 2020

De Z400 heeft niet dezelfde prestaties als de motor waarop hij is geïnspireerd. Niet alleen de inhoud is minder dan de helft van het origineel, ook de prestaties zijn niet hetzelfde: 150 km/u zit er net in. De Universbike Maroc verkoopt de Yamax Z400 voor een prijs van 38.900 Dirham, omgerekend zo’n 3.600 euro.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?