donderdag 2 februari 2023

Zelfbalancerend motorfiets concept van Intellias

Intellias is een Oekraïens technologiebedrijf dat verschillende software-oplossingen ontwikkelt, onder meer voor de auto-industrie. Op CES hebben ze nu een concept voor een zelfbalancerende motorfiets gepresenteerd.

Autonoom sturen en stabiliseren

In een video laten ze zien hoe het systeem zou kunnen werken. Het evenwicht van de motorfiets wordt bij lage snelheid mogelijk gemaakt door autonome besturing van de motorfiets. Sensoren volgen elke beweging van de motorfiets en corrigeren afwijkingen door stuurbewegingen in de verticale as om de motorfiets te stabiliseren.

Het systeem zou zeer nuttig kunnen zijn voor beginnende motorrijders die overbelast zijn, vooral wanneer zij zeer langzaam rijden of in stop & go verkeer. Het zou ook motorrijders met een lichamelijke handicap in staat kunnen stellen te genieten van het rijden op een motorfiets.

RGNT, elektrische motorfietsen uit Zweden

Natuurlijk moet een motor ook geschikte mechanische onderdelen hebben, zodat de software echt kan ingrijpen in de besturing. Verschillende fabrikanten werken ook al aan overeenkomstige of soortgelijke systemen.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen