dinsdag 26 september 2023

Zero Motorcycles voorziet SR van nieuwe software en energiedichtere accu

Zero Motorcycles heeft de Zero SR voor het modeljaar 2022 vernieuwd. De originele, elektrische naked straatmotor is een van de meest langlopende modellen van het merk en heeft veel verbeteringen ondergaan. Hoogtepunten zijn de nieuwste Z-Force lithium-ion accu en het nieuwe Cypher III+-besturingssysteem met inbegrip van de baanbrekende Cypher Store.

Eerst frissen we graag je geheugen wat op: de 2022 SR is opgebouwd rond hetzelfde kenmerkende externe stalen trellisframe als diens premium soortgenoten SR/F en SR/S. Bovendien deelt het model ook hetzelfde motorplatform. De SR heeft standaard de gerenommeerde ZF 75-10 krachtbron. Dat is op dit model goed voor 166 Nm koppel, 75 pk (55 kW) en een topsnelheid van 167 km/u. Het gloednieuwe Cypher III+-besturingssysteem beheert de technologie op de 2022 SR.

Nieuwe Z-Force Lithium-ion accu

De vernieuwde Z-Force lithium-ion accu heeft een hogere energiedichtheid zonder dat de massa toeneemt. De verbeterde energiebron, voorzien van een vernieuwd ontwerp en architectuur, heeft een capaciteit van 14.4+ kWh. Het plusteken geeft aan dat het accupakket optioneel uitgebreid kan worden tot 17,3 kWh.

Wie de nieuwe accu combineert met de optionele Power Tank (verkrijgbaar in het eerste kwartaal van 2022), maximaliseert het accupakket voor een totale capaciteit van 20,9 kWh. Dat is de grootste capaciteit ooit aan boord van een Zero, en goed voor een bereik van 365 km in de stad of 182 km op de snelweg bij 113 km/u. De capaciteit van het accupakket stijgt met andere woorden met (maximaal) 20% en is tegelijk minder groot van omvang.

Verder kan de SR nu ook gebruikmaken van het publieke EV-oplaadnetwerk dankzij de Mennekes (Type II)-connector. Zero Motorcycles biedt daarnaast ook Wall Outlet Adapters (Type II naar muurstekker) om de accu thuis op te laden, op het werk of waar dan ook maar een normaal stopcontact beschikbaar is.

RGNT, elektrische motorfietsen uit Zweden

Cypher III+ en de Cypher Store

Cypher III+ is de nieuwste versie van Zero’s besturingssysteem en is standaard geïnstalleerd op de 2022 SR (en ook op de SR/F en SR/S). Het nieuwe systeem geeft Zero-rijders toegang tot een andere primeur in de industrie: de Cypher Store. Dat is een on-demand marktplaats waarmee eigenaars toegang krijgen tot upgrades die de prestaties van hun motor op verschillende manieren verbeteren.

De opties die reeds vanaf de lancering beschikbaar zullen zijn omvatten sneller laden (Faster Charging), meer bereik (Extended Range), een snelheids- en prestatieboost (Speed & Performance Boost), parkeermodus (Park Mode), verwarmde handvatten (Heated Grips) en navigatie via het display (On-Dash Navigation). Al deze verbeteringen kunnen moeiteloos toegevoegd worden aan de 2022 SR (en ook op de SR/F en SR/S). De upgrades van de Cypher Store zullen terug te vinden zijn in de Zero Motorcycles-applicatie voor smartphone en ook op de Cypherstore.

Kleuren & prijzen

De 2022 SR verschijnt in de Graphite-kleurstelling vanaf € 19.720,- in België en Nederland. Het nieuwe model staat vanaf nu in de showrooms van de verschillende Zero-dealers in de Benelux. Vind een dealer bij jou in de buurt dankzij de handige dealer locator. Voor meer informatie over de SR, check de website van Zero Motorcycles.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image