maandag 28 november 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Zero introduceert nieuwe, betere software en nieuw model

Zero Motorcycles komt met nieuws. Allereerst onthult Zero hun nieuwste Z-Force lithium-ion accu’s, voorzien van een hogere energiedichtheid zonder dat de massa toeneemt. De verbeterde energiebronnen, voorzien van een vernieuwd ontwerp en architectuur, zijn beschikbaar in twee standaardcapaciteiten van 14,4+ kWh en 15,6+ kWh. Het plusteken geeft aan dat elk van de pakketten optioneel uitgebreid kan worden tot 17,3 kWh. De 2022 Zero SR/S zal te verkrijgen zijn in beide accuconfiguraties. De SR/F zal enkel te verkrijgen zijn met de 15,6+ kWh-opstelling.

De Zero SR heeft een grondige update gekregen en is uitgerust met de 14,4+-optie. Wie de nieuwe accu combineert met de optionele Power Tank (verkrijgbaar in het eerste kwartaal van 2022) maximaliseert het accupakket voor een totale capaciteit van net geen 21 kWh. Dat is goed voor een bereik van 365 km in de stad of 182 km bij 113 km/u.

Zero Motorcycles: Elektrisch motorrijden. Hoe zit dat nou?

Cypher Store

Zero-rijders kunnen de extra capaciteit van deze nieuwe batterijen ontgrendelen via een andere primeur in de industrie: de Cypher Store. Deze on-demand marktplaats wordt mogelijk gemaakt door Cypher III+, de nieuwste versie van Zero’s besturingssysteem Cypher. Cypher III+ is standaard op de 2022 SR/F, SR/S en SR. Via de Cypher Store krijgen eigenaars toegang tot upgrades die de prestaties van hun motor op verschillende manieren verbetert. De verschillende opties zijn te raadplegen via de Zero Motorcycles smartphone-applicatie of online op www.zeromotorcycles.com/cypherstore.

De keuzemogelijkheden die gepaard gaan met deze lancering zijn sneller laden (Faster Charging), meer bereik (Extended  Range), een snelheids- en prestatieboost (Speed & Performance Boost), parkeermodus (Park Mode), verwarmde handvatten (Heated Grips) en navigatie via het display (On-Dash Navigation). Al deze verbeteringen kunnen toegevoegd worden aan de 2022 SR/F, SR/S en SR. Sommige upgrades kunnen ook retroactief geactiveerd worden op de SR/F en SR/S van vorige modeljaren met assistentie van de dealer.

Nieuwe Zero SR

De nieuwe accutechnologie en de lancering van de Cypher Store vormen de hoogtepunten in een lange lijst van verbeteringen aan de 2022 SR. Dit model, de originele elektrische straatmotor, is één van Zero’s meest succesvolle en langstlopende modellen. De versie van modeljaar 2022 staat bol van de verbeteringen en is opgebouwd rond het kenmerkende externe stalen trellisframe.

De 2022 SR deelt hetzelfde gevierde platform als diens premium soortgenoot, de SR/F. Zo is de SR standaard voorzien van de ZF 75-10-krachtbron. Dat is op dit model goed voor 166 Nm koppel, 75 pk (55 kW) en een topsnelheid van 167 km/u. Het gloednieuwe Cypher III+-besturingssysteem beheert de technologie op de 2022 SR. Wie de Speed & Performance Boost activeert via de nieuwe Cypher Store, ontgrendelt de volledige kwaliteiten van de motor en beschikt dan ook over Advanced Bosch Motorcycle Stability Control. Daarmee verbeter je de capaciteit van het ABS, de tractiecontrole en de koppelcontrole in de bochten.

Zero Motorcycles SR/S

Makkelijker opladen

Het standaard ZF 14,4 kWh+-accupakket op de SR kan eveneens via de Cypher Store opgetrokken worden tot 17,3 kWh. Wanneer je ook de optionele Power Tank toevoegt, beschikbaar vanaf begin 2022, stijgt de accucapaciteit tot 20,9 kWh. Verder kan de SR nu ook gebruikmaken van het publieke EV-oplaadnetwerk dankzij de Mennekes (Type II)-connector. Zero Motorcycles biedt daarnaast ook Wall Outlet Adapters (Type II naar muurstekker) om thuis, op het werk of eender waar een normaal stopcontact beschikbaar is de accu op te laden.

Prijzen

De 2022 SR verschijnt in de Graphite kleurstelling aan een prijs vanaf € 19.150,- in België en Nederland en wordt nu wereldwijd verdeeld over de dealers van Zero Motorcycles. Rijbewijs A is vereist om de 2022 SR te mogen rijden.

De standaardversie van de 2022 SR/S, voorzien van het 14,4+ kWh-accupakket, zal € 21.900,- kosten in België en Nederland. De premiumversie met 15,6+ kWh-accupakket is beschikbaar vanaf € 24.140,- in beide landen. Zero biedt het model aan in twee kleurstellingen: Aileron-Black en Cerulean Metallic-Silver.

De premium 2022 SR/F verschijnt in twee kleurstellingen (Asphalt-Metallic Silver en Red-Coral) met het 15,6+ kWh accupakket. De prijs bedraagt € 23.380,- in BE en NL. Van de SR/F verschijnt géén standaardversie.

De upgrades van de Cypher Store zullen terug te vinden zijn op de Zero Motorcycles applicatie voor smartphone en ook op www.zeromotorcycles.com/cypherstore. Alle nieuwe modellen kunnen nu besteld worden. Vandaag worden ze wereldwijd verdeeld over alle Zero Motorcycles Dealers.

Zero Motorcycles SR/F
Zero Motorcycles SR
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen