13 C
Nederland
vrijdag 12 augustus 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

‘Zet ’m daar maar bovenop’

De Dakar van dit jaar is een duinen-Dakar als nooit tevoren. Peru wordt overheerst door zand en duinen. Dus namen wij de proef op de som: wat is nou de kunst van het duinen rijden?

‘Zeg Eric, nu we toch in Marokko zijn, hè…’
‘Ja?’
‘Kun je me leren duinen rijden?’
‘Op die 207 kilo wegende 1090 Adventure?’
‘Kan dat?’
‘Alles kan.’
‘Maar, kan ík het?’
‘Als jij naar mij luistert en durft het gas open te houden, zorg ik dat je boven komt!’

Het besluit is genomen: ik ga het proberen. Ik ga ervoor. Maar ik vraag me af hoeveel realiteitszin er in het statement van ex-Dakar-rijder Eric Verhoef schuilt. Verhoef is zo’n typische over-positieve gast, die nooit nee verkoopt. Hij vindt alles leuk, alles mooi en niets is ’m te gek. Met die instelling reed hij wel mooi even tien keer Dakar. ‘Zeven maal aan de finish, drie keer in het ziekenhuis. Niets aan de hand.’
Niets aan de hand? Tja, het is een instelling die je als enduro-rijder wel móet hebben. Maar ik? Ik ben een kantoorklerkje. Zonder al te veel offroad-talent, anders was ik immers wel enduro-rijder geworden. Toch trekt het zand me altijd. Ik heb jaren op het circuit geracet, maar ontdek steeds vaker dat spelen in het zand minstens zo leuk kan zijn. Voor de helft, nee, een kwart van het geld. En hier, in Marokko, is de toegang tot de duinen gratis. Kom daar maar eens om, op zoek naar een verlaten circuit ergens op de wereld. Het is een kans die ik niet wil laten liggen!

 

De ex van Birch

Waarom we überhaupt in Marokko zijn? Tja, het oorspronkelijke idee was om eind 2018 de Trail Desert Challenge te rijden, een route dwars door Marokko, in gelijke tred met de Rallye du Maroc. Lang verhaal kort: de tocht werd afgeblazen. Maar pas wel nadat ik al samen met Eric onze tickets, motor en andere benodigdheden had geregeld. Het positivisme van Verhoef lag zoals altijd aan de oppervlakte: ‘Eddie, we gaan gewoon, punt. We rijden er wel onze eigen Trail Desert Challenge, onze eigen route, ons eigen avontuur!’ En zo geschiedde, ik als leerling-duinrijder in het spoor van de veteraan. En als je denkt dat dat al enige druk op me legt, dan weet je nog niet op welke motor ik rij; het is de ex van Chris Birch. Jawel, de enduro-legende Birch. Hij reed er doodleuk de Hellas Rally mee, en verdienstelijk ook. Mijn geluk is dat het ding al rondom beschadigd is, een keertje omvallen doet de KTM geen kwaad. 

 

MOTO73 02/2019

Wil je weten hoe het avontuur van Eddie afloopt? Komt hij nou wel óf niet bovenop die duinen terecht? Je leest het verhaal in MOTO73 02/2019. Koop het nummer hier in de webshop. De editie is ook tot en met 31 januari verkrijgbaar in de winkel.

Foto: Jarno van Osch
Tekst: Eddie de Vries

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen