13 C
Nederland
zondag 3 juli 2022

Zondagmorgenfilm: Amerikaanse wegrace dood?

Niet alleen het WK Superbike-circus was verleden weekend op Laguna Seca te vinden; MotoAmerica was ook in volle ornaat aanwezig. Dat de startvelden niet afgeladen zijn doet er niets aan af dat de races een aantal vragen oproept en tegelijkertijd beantwoordt.

Sommige mensen zijn namelijk niet zo overtuigd van de toekomst van de Amerikaanse wegrace, anderen juist enorm. De MotorNL Zondagmorgenfilm van deze week biedt jou de kans daar zelf over te beslissen. Als lijdend voorwerp hebben we hier de highlights van race twee van de MotoAmerica Superbike-klasse voor je.

Enkele hoofdrolspelers ken je wellicht nog, met voormalig Moto2-Wereldkampioen en MotoGP-rijder Toni Elias natuurlijk als kopstuk pur sang. Sluit Josh Herrin, Cameron Beaubier en JD Beach ook niet uit. Behalve dat Herrin momenteel de social media-koning van de Amerikaanse motorracerij is, reed de Californische coureur in 2014 het leeuwendeel van een seizoen voor Caterham Suter in het Moto2-wereldkampioenschap, om helaas puntloos terug te keren naar de Verenigde Staten.

Cameron Beaubier, vervolgens, beloofde het grote nieuwe Amerikaans talent te worden. In 2007 werd hij in het eerste jaar van de Red Bull Rookies Cup zesde in het kampioenschap. In 2009 kwam Beaubier na een jaar in het Spaans 125cc-kampioenschap vervolgens nog een seizoen voor Red Bull KTM Ajo uit in de 125cc-klasse van het WK.

Geen windeieren

Dan JD Beach. Die zagen we verleden weekend zijn debuut maken als wildcard in het WK Superbike – en getorpedeerd worden door Alessandro Delbianco – maar ook Beach heeft een historie op het wereldtoneel. Beach was zestien jaar oud toen hij in 2008 de Red Bull Rookies Cup won, maar kon niet doorpakken in de Grand Prix’. Een terugkeer in de Amerikaanse kampioenschappen legde hem geen windeieren.

Behalve een AMA Supersporttitel in 2010, een wildcard in de Moto2 in 2011 en verschillende succesvolle campagnes in zowel de AMA, Daytona Sportbike-serie en een tweede Supersport kampioenschap in de MotoAmerica in 2015, reed Beach af en aan ook in het AFT-kampioenschap. Juist, ja. Flat track. Beach rijdt dit seizoen beide fulltime; MotoAmerica Superbike en American Flat Track Twins.

Oud-Honda WK Superbike-coureur Jake Gagne heeft in de VS trouwens ook weer werk gevonden bij het Scheibe Racing BMW-team.

‘Ik weet niet of MotoAmerica toekomst heeft…’

Als je onderstaande highlights – je weet dat het goed wordt wanneer een highlights-video ruim zes minuten lang is – bekijkt, vraag je je af waar het misging, maar Ben Spies heeft totaal geen vertrouwen in MotoAmerica. In een interview met Cycle News verklaarde Spies – niet alleen MotoGP-racewinnaar, maar ook de 2009 Superbike-Wereldkampioen en drievoudig AMA Superbike-kampioen – dat hij bijna weer was gaan racen.

‘Ik had bij Yoshimura Suzuki gezegd dat ik wel een keer wilde testen’, vertelde de Texaan. ‘Maar schijnbaar kappen alle fabrieken na dit seizoen, dus ik weet niet of MotoAmerica toekomst heeft…’. Spies gooide daarmee een knuppel in het hoenderhok. Een knuppel die drievoudig 500cc-Wereldkampioen en MotoAmerica opperhoofd Wayne Rainey met plezier oppakte.

‘Wie is Ben Spies?’

Sinds MotoAmerica in 2014 begon hebben Rainey en de zijne moeite gehad de startgrids vol te krijgen, het niveau op peil te brengen en de fabrieken te betrekken. Ook zijn de circuits niet super en viel het racen in eerste instantie best tegen. Rainey verklaarde tegenover Road Racing World dat ze de raceserie nu – vijf jaar later – als een succes kunnen evalueren.

‘Als we niet tevreden waren over de richting die het kampioenschap opgaat, hadden we niet bijgetekend bij de AMA tot 2029’, legt Rainey uit. ‘Anders waren we er allang mee opgehouden; MotoAmerica gaat helemaal nergens heen!’

Vervolgens speelt Rainey nog even op de man. ‘Ik weet niet waar Ben (Spies, red.) deze verhalen vandaan heeft, maar ik weet van niks. Zijn uitspraken zijn gebaseerd op geruchten, mijne op feiten’, aldus de 500cc-Wereldkampioen van 1990, 1991 en 1992. Rainey hield het nog netjes, maar diens zakenpartner en MotoAmerica CFO Richard Varner windt er absoluut geen doekjes om richting Spies: ‘Wie is Ben Spies om commentaar op onze raceserie te geven? Hij racete ooit, dat weet ik nog. Sinds wanneer is die man nog relevant?’

Beslis zelf

Of Spies gelijk heeft – of krijgt – is ongewis. Waar je wel een klap op kunt geven, is of de races spannend zijn of niet. Bekijk de MotoAmerica race 2 van Laguna Seca hieronder maar en beslis zelf!

Foto en video: MotoAmerica

Nick Enghardt
Nick Enghardt, geboren op 14 december 1989. Druktemaker, techniek-nerd, liefhebber van oude motoren en een eindeloze bron van nutteloze (motor)feitjes. Werkt haast net zo lief aan zijn motoren als hij erop rijdt. Behalve dat Nicks motoren niet zelden stuk voor stuk stilstaan. Gelukkig maar dat hij MotorNL-testredacteur is en er dus altijd wel een nieuwe motor te testen valt.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen