vrijdag 19 april 2024

Zwitserland: Verbod lawaaiige motoren voorlopig afgewend

Deze zomer werd er in Zwitserland in de Nationaalrat ook gediscussieerd over luide motoren. Net als in Oostenrijk, waar al eerder wegen werden afgesloten voor motoren met een geluidsproductie van 95 dB. De benodigde maatregelen zijn nu voorlopig van de baan.

In juni dit jaar riep het Zwitserse Nationalrat-lid Gabriela Suter (Sociaal-Democratische Partij van Zwitserland) op tot een algemeen rijverbod voor herriemotoren in Zwitserland. Suter begon een parlementair initiatief om het wettelijk voor elkaar te krijgen motorfietsen te weren op geliefde trajecten. Motoren die stilstaand een geluidsproductie hadden van 95 dB mochten niet verder.

Documentaire over motorfietslawaai in Duitsland

Het is niet de eerste keer dat Zwitserland poogt lawaaimotoren te weren. Ook in 2016 was er al een initiatief rond het thema lawaaimotorfietsen. Die poging de motoren te weren werd destijds ternauwernood voorkomen met een krappe meerderheid van 97 tegen 79 stemmen.

Jan Kruithof
Jan Kruithof
Rijdt al heel lang motor. Is niet zo geïnteresseerd in de motor zelf, maar wel in wat-ie kan. Sterke voorkeur voor allroads, maar hypernakeds zijn ook niet te versmaden. En natuurlijk classics vanwege de techniek én de aaibaarheid. Rijdt zo'n 40.000 km per jaar. Heeft drie motoren, waarvan één woon-werk. Bezit zelf geen auto.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen