dinsdag 18 juni 2024

Art Deco Bagger door Game Over Motorcycles: Inspired by Slow Burn

Het Poolse ‘Game Over Motorcycles’ startte in 2012 en verwierf naam en faam met tal van originele custombikes. Voor hun meest recente creatie liet Game Over zich inspireren door James Hetfield van Metallica en zijn klassieke auto; een Auburn 852 Boattail Speedster uit 1936 met de naam ‘Slow Burn’.

Stanislaw Myszkowski, oprichter en eigenaar van Game Over Motorcycles, verklaart: “Metallica is altijd een enorme artistieke inspiratie voor me geweest. Ik ben fan van zowel de muziek van de band als de beelden die bij hun kunst horen. James Hetfield is een groot autofan en verzamelt en restaureert oldtimers. Daarom besloten we die twee werelden samen te voegen en een custombike te bouwen, die geïnspireerd is op deze klassieke auto.”

Symmetrische lijn

De ontwerpers  bij Game Over stelden zich vervolgens tot doel een motor te bouwen in dezelfde stijl. De bodylijnen van de bike weerspiegelen nu exact de vorm van de auto en ook in de hele constructie van de custombike zijn elementen te vinden die verwijzen naar onderdelen van de Auburn. De koplamp doet denken aan de voorkant van een auto met een radiateur. De achterlichten lijken op die van een auto en de handles zijn gemaakt in de stijl van het voorruit frame. Daarnaast is het voorspatbord, net als de spatborden van de Slow Burn, afgewerkt met een chromen cover. Het 30 inch voorwiel verwijst naar de looks van een autowiel en de hele achterkant van de motor heeft eenzelfde symmetrische lijn als de achterkant van de auto. Het leer op de motor weerspiegelt de bekleding van de auto.

Lagertha: Zweedse chop uit de Achterhoek

Schaalgrootte

Een bijzondere uitdaging voor het team was de schaalgrootte. De motor moest namelijk groot genoeg zijn om de vorm van de Slow Burn te kunnen weergeven. Rekening houdend met de eigenaar van de auto heeft Game Over de verhoudingen van de motor zelfs aangepast aan de lengte van James Hetfield (1,85 cm.). Tegelijkertijd moest de hele bouw in de Art Deco stijl blijven van de Auburn Speedster uit 1936. Deze stijl heeft zowel in de kunst als architectuur een grote rol gespeeld en kenmerkt zich door symmetrische patronen, bogen, ovalen en ellipsen. Vakmanschap en het gebruik van hoogwaardige materialen hadden de absolute prioriteit bij de bouw van deze custom. De body is dan ook volledig van staal en er zijn geen plastic elementen gebruikt. Om de schitterende lijn volledig tot zijn recht te laten komen zijn alle bouten weggewerkt. De machine is 3,30 meter lang en weegt ruim 400 kilo. De bouwtijd bedroeg ca. 7.000 manuren!

Boardwalk Bike Show

Het vele werk en evenzoveel manuren is voor Stanisław en zijn team niet voor niets geweest. Tijdens de Daytona Bike Week in Florida won hij in de prestigieuze Boardwalk Bike Show de eerste prijs in de Extreme Baggerklasse en werd tevens uitgeroepen tot de Best of Show! En dat is een heel knappe prestatie, als je bedenkt dat er tussen de 136 deelnemers veel bekende custombouwers te vinden waren.

Tekst & foto’s: Game Over Motorcycles

TECHNISCHE SPECIFICATIES ART DECO BAGGER
ALGEMEEN
Eigenaar en bouwer Game Over Motorcycles
Design Game Over Motorcycles en Lfant design
MOTORBLOK
Motorblok RevTech 115 inch, CCE
Transmissie RevTech 5-bak, BDL koppeling
Carburateur Mikuni
Luchtfiltercover custom made, elektrisch instelbaar
RIJWIELGEDEELTE
Frame custom made Game Over
Voorvering Legend Air
Voorwiel 30 inch, custom made Game Over
Swingarm en vering custom made Game Over
Remklauwen PM Works
DIVERSEN
Voetsteunen Performance Machine, CCE
Stuur accessoires Performance Machine, CCE
Instrumenten en elektronica Dacota Digital
Verlichting CCE
Zadel WB-Line
Spatborden, zijpanelen, tank, console, stuur, handles, remschijven, voorvering cover, koppelingsdeksel, luchtvering systeem, olietank, uitlaatsysteem en startschakelaar Custom made Game Over
Kentekenplaathouder elektrisch opklapbaar
Koffers openen elektrisch
Klep boven tankdop opent elektrisch
SPUITWERK
Spuiter Novol en Anest Iwata
Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen