donderdag 25 april 2024

BMW M 1000 RR + Lego-kit: van speelgoed naar het echte werk

Speelgoed heb je in alle vormen en maten. Goedkoop of duur, klein of groot, voor jong of voor oud. Lego maakt met haar Technic-modellen al jaren speelgoed waarmee je een hele hoop over techniek bijleert. Zo hebben ze zelfs een schaalmodel van de BMW M 1000 RR gemaakt. Die bouwdoos hebben wij ook geprobeerd. En oh ja, we moesten natuurlijk wel zien in hoeverre het Lego-model met de échte BMW M 1000 RR overeenkomt.

Fotografie: Bert Claes

Niets zo fijn, ontspannend en leerrijk als het compleet opbouwen van een Lego-set, in dit geval de BMW M 1000 RR. Vanaf de eerste steen tot de laatste sticker, het is een verslavend avontuur. En nee, dit is geen reclametekst van Lego en we worden ook niet betaald door de Deense speelgoedfabrikant. Het is voor motorliefhebbers gewoon een uitgelezen kans om wat meer te weten te komen over hoe zo’n M 1000 RR in elkaar zit. Het bouwproces wordt erg duidelijk en stap voor stap uitgelegd. Je hoeft dus geen ingenieur te zijn om de set in elkaar te steken. Het leuke is dat de opbouw niet oppervlakkig is. Daarmee willen we zeggen dat er wat meer bij komt kijken dan enkel het motorblok in het frame hangen, wielen en zadel erop en klaar. Nee, want bijvoorbeeld het motorblok moet helemaal opgebouwd worden. Idem voor de versnellingsbak, waarbij je kunt goochelen met tandwielen. Het uiteindelijke resultaat is een machine die vol leuke details zit. Zo zijn de instellingen van de voorvering in geel en rood gekleurd. Of de aandrijving die ook echt werkt, maar uiteraard vrij nutteloos is omdat die toch niet gebruikt kan worden.

Het speelgoed is op zich al indrukwekkend, maar het wordt nog sprekender als we de echte M 1000 RR ernaast zetten. Dan zie je dat bijvoorbeeld de stickers bijna 100 procent overeenkomen, zowel qua kleur als qua plaatsing. Ook de verhoudingen van de hele motor zijn echt goed. En als je dan achter het kleine speelgoedruitje kruipt en in gedachten met 150 km/u en een elbow down over het asfalt schuurt, krijgt je zin om op het zadel van de echte machine plaats te nemen. Dus dan doet we dat toch gewoon?

Het lijkt wel mijn verjaardag, met een Lego-kit én de echte BMW M 1000 RR in de garage. Geen alledaagse machine, laat staan dat je een ‘gewone’ S 1000 RR veel tegenkomt. De M is nog een stuk exclusiever, want hij is 15.400 euro duurder dan de S. Dat is erg veel geld dat je moet neerleggen voor het allereerste M-model van BMW Motorrad. Je krijgt er wel heel wat moois voor terug, zoals carbon wielen en winglets, M-remmen, een titanium Akrapovic-uitlaatsysteem, prachtige gefreesde onderdelen zoals bijvoorbeeld de voetsteunen… Maar daar houdt het niet mee op, want wie de M-divisie kent uit de autowereld, weet dat ze ook het motorblok onder handen zullen nemen. Zo heeft de M 1000 RR een maximaal toerental dat 500 tpm hoger ligt dan dat van de S, titanium drijfstangen, smallere sleeptuimelaars en een herwerkte trechter van de airbox. Ook op de zuigers en cilinderkoppen werd wat M-magie losgelaten, zodat er uiteindelijk meer koppel is in het middengebied (nog steeds 113 Nm) en meer vermogen (+5 pk). En het gaat nog verder, met een kortere overbrengingsverhouding en een verlengde wielbasis. Je dacht toch niet dat de M 1000 RR gewoon een S was met wat opsmuk?

Wilco combineert passies voor motoren en miniatuurbouw: ‘Alles is mogelijk’

Tienden van een seconde afsnoepen

De volgende gedachte zal wellicht zijn: wie koopt zo’n motorfiets in hemelsnaam, en waarom heb je het nodig? Wel, dezelfde vraag kun je ook aan jezelf stellen, want waarom heb je voor die net wat duurdere smartphone gekozen, en niet het basismodel? Hij kan net wat meer, en sommige van die functies gebruik je ook echt. Hetzelfde met de M 1000 RR. Die is beter, meer gefocust en dus sneller op het circuit. En daar gaat het om. Het afsnoepen van tienden van een seconde om de snelste te zijn op bijvoorbeeld trackdays. En als je een beetje verstand hebt van racen, dan weet je dat het enorm veel moeite, geld en technologie vereist om die tienden te winnen. Zou je een test doen tussen de S 1000 RR en M 1000 RR, zal een gewone sterveling met de M wellicht niet (veel) sneller zijn op een circuit. Maar het zal hem wel minder moeite kosten om dezelfde rondetijd neer te zetten. Je kunt dus ook meer pushen om je limieten op de M op te zoeken. Dat is één reden om voor de M te kiezen in plaats van de S 1000 RR. Of je gebruikt hem als basis voor je professionele raceteam. Of een derde reden: je hebt veel geld en wilt altijd het beste van het beste, ook al kun je het extra potentieel niet benutten.

Behapbare brok energie

Omdat we de M 1000 RR tijdens de introductie al op circuit reden, concentreren we ons deze keer op de openbare weg. Nutteloos? Dan jouw upgrade van de iPhone 13 naar de 14 Pro ook. Al bij het ophalen van de machine voel je dat er een zweem van speciaal omheen hangt. In de typische M-kleuren ziet de BMW er heel circuitklaar uit, zelfs bij stilstand. Los van de winglets is het een knappe motor, met afgeronde lijnen en een stoere kop. Maar het zijn de eerder genoemde details die in dit geval het verschil maken. De gefreesde elementen zijn bijzonder mooi om van dichterbij te bekijken, en ook de vele carbon onderdelen – zoals de wielen – maken hem heel speciaal.

Start de motor en het feest barst los. Zoals een typische BMW blaft hij luidkeels bij de eerste omwentelingen, ditmaal nog extra versterkt door de titanium Akra. Een agressief, tegelijk soepel en vooral luid geluid. In onze gedachten zien we wandelaars nu al boos gebaren: ‘Zijn jullie wel goed wijs, met die circuitmotor op de openbare weg?!’

Het eerste deel van de testroute is al meteen een proef voor mens en machine; het centrum van Rotterdam. De allerminst ideale locatie om een supersport te testen. Alleen al voor het rood licht staan is een beproeving voor je nekspieren. Naar boven kijken om te zien of het groen wordt, is bijna onmogelijk zonder je handen van het stuur te halen. Of het moet aan onze flexibiliteit liggen. Daarbij produceren de vier cilinders behoorlijk wat warmte, die door een gebrek aan rijwind bijna integraal aan je benen wordt afgegeven. Wel leuk, en opvallend positief, is de zeer soepele motorloop en idem dito schakelende versnellingsbak met quickshifter op en neer. Die combinatie met 212 pk (!) werkt wonderwel in stadsverkeer. Geen nerveuze gasreactie of opdringerig geschok, maar een behapbare brok energie die getemperd haar ding doet. Al die voorgaande redenen zorgen er wel voor dat je smacht naar open wegen en asfaltvrijheid, wat gelukkig ook snel volgt.

BMW M 1000 RR Lego-kit

Frustrerend en overweldigend

Een ideale openbare weg vinden om dit beest plat te gooien, is een nog grotere uitdaging dan je Lego-bouwproces te onderbreken en jezelf aan te praten: ‘Genoeg voor vandaag. De rest doe ik morgen.’ Door het enorme vermogen en het superstijve frame heb je namelijk veel ruimte nodig om maar iets van het potentieel te proeven. Als je je niet aan de snelheidsregels houdt, welteverstaan. Doe je dat wel, dan wordt iedere bocht een makkie. De M 1000 RR is zo stabiel, op de weg geplakt en makkelijk te sturen dat motorrijden kinderspel wordt. Tenminste, als je je rechterpols in bedwang kunt houden… Volgas geven is quasi onmogelijk, omdat je dan onmiddellijk hoogst illegale snelheden rijdt. En ja, die woordkeuze verduidelijkt hoe het aanvoelt. Niets kost moeite of inspanning, de M 1000 RR rijdt té gemakkelijk snel. Dat wordt ook duidelijk in een van de fotobochten. Voor die actiefoto proberen we altijd zo stijlvol mogelijk – in dit geval zo plat mogelijk – door die bocht te rijden. Meestal lukt dat qua toegestane snelheid op dat stuk weg aardig, maar nu moesten we zo hard rijden om de machine iets of wat plat te leggen, dat het gevaarlijk werd. Aan de ene kant frustrerend, maar aan de andere kant des te indrukwekkender. Heb je toch ergens wat ruimte gevonden om alles eens uit de viercilinder te persen, dan schieten er heel wat dingen door je hoofd. Hoe lang durf ik volgas blijven geven? Lukt het me op tijd af te remmen? Komt dat voorwiel nu omhoog? Kan ik vertrouwen op de wheelie control? Moet ik nu opschakelen? Nee, nu dan? Ik moet bijna in het rode gebied zitten. En dan blijkt dat je nog 2.000 tpm te gaan hebt. Het is een overweldigende sensatie op elke mogelijke manier en in elke mogelijke richting. Het accelereren, het remmen, het naar links sturen en het naar rechts sturen. Alleen een jump hebben we niet uitgeprobeerd…

Evolutie BMW G/S: van bedenksel tot bestseller

Help, het regent!

Om de test op de openbare weg af te maken, hebben we zelfs nog twee uur in de regen kunnen rijden. Wat een voorrecht! Van eieren in de broek was geen sprake, want ondanks de – straatlegale – semislicks voelde het nooit onveilig. Een grote hulp daarbij was de Rain-modus die het vermogen beperkt en de gasreactie zo zacht mogelijk maakt. Oh ja, en de handvatverwarming, uiteraard. Het blijft wel een BMW. Toch rij je minder op je gemak op natte of droge wegen dan met een goedkopere, eenvoudigere en minder krachtige machine. Want in je achterhoofd spookt die prijs van € 39.400,- rond. Dat is relatief gezien belachelijk veel geld voor een motorfiets, maar de prijs maakt de BMW daardoor ook meteen een droomobject. Voor de vele motorrijders die niet zoveel (spaar)geld hebben, kan de Lego-kit een doekje voor het bloeden zijn. Die Lego-M 1000 RR kun je trouwens wel makkelijker in de woonkamer kwijt…

BMW M 1000 RR Lego-kit
Gijs Gilis
Gijs Gilis
Zot ván alles wat op wielen staat, soms zot óp alles wat wielen heeft. Rijdt het liefst met van die tweewielige machines. Licht of zwaar, naakt of aangekleed, traag of snel, als er maar iets leuk over te vertellen is.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen