maandag 22 juli 2024

Revival van de European Bike Week: Faak is weer Faak!

Het is alweer 25 jaar geleden dat door Harley-Davidson de eerste ‘Faak’ georganiseerd werd. Het evenement rond de Faakersee, bij Villach in de prachtige Oostenrijkse provincie Karinthië, groeide in een ongekend tempo en was lange tijd ‘The Place To Be’ voor de custom- en cruiserscene.

De laatste vijf jaar werd de European Bike Week van Faak echter door allerlei oorzaken steeds wat minder. Denk daarbij aan o.a. het genadeloos strenge optreden van Der Polizei, de gestegen kosten, pech met slecht weer en corona. Daarom was iedereen blij dat er dit jaar een ware ‘revival’ van de European Bike Week plaatsvond. Ook het weer werkte mee!

ADVENTURE ZONE

Een week lang optredens van bands bezoeken, de vele markten en kraampjes afstruinen en jezelf onderdompelen in de unieke sfeer. Daarnaast genieten van het waanzinnig mooie motorrijden door Oostenrijk, Slovenië en Italië. Ongekende uitzichten, bergwegen met schitterende bochten en overal goed en betaalbaar eten. Het is in alle opzichten een geweldig feest! Nieuw dit jaar: de ‘Adventure Zone’, waar iedereen die eens van off-road rijden wilde proeven, gebruik kon maken van een Pan America, om onder begeleiding over een parcours te rijden. Dat het een succes was, bleek wel uit het feit dat dit onderdeel hele weekend absoluut volgeboekt was!

CUSTOM BIKE SHOW

Tijdens Faak is er traditiegetrouw op vrijdag de Custom Bike Show van Harley-Davidson, waarin dit jaar opvallend veel custombikes van hoge kwaliteit te zien waren. Zoals al vaker wonnen veel Italianen met hun creaties. Ze zijn meester in design en innovatieve ideeën en terecht wonnen Mirko van Gallery Motorcycles en Matteo van HZRD Cycles dan ook elk een dikke trofee! De prestigieuze ‘Public Choice’ trofee was dit jaar voor de immense chopper van Vito Klemencic van VK Custom Works uit Slovenië. Veel bekende bouwers maken hun opwachting in Faak en komen ook echt rijdend naar de show! In het verderop gelegen Velden huisvestte het Casino Velden de ‘Private Custombikeshow’ van Fred Kodlin. Elk jaar presenteert hij daar zijn nieuwe motoren, dit jaar aangevuld met ook een hele nieuwe lijn eigen uitlaatsystemen. Velden wordt steeds meer bij het evenement betrokken. Ook daar dus veel stands en live bands.

GOED NIEUWS

Hoogtepunt is de Parade op zaterdagmiddag. Veel van de rijders waren daarbij carnavalesk uitgedost en werden door talloze bewoners en toeristen toegejuicht. ’s Avonds barstte dan het feest weer los. Niet minder dan 25 bands deden overal op kleine podia en in bars en restaurants hun best om de stemming erin te brengen en te houden. Dat lukte hen wonderwel en mede daardoor was Faak is weer Faak, zoals wij het voorheen gewend waren! Ook al is het wat kleiner en minder druk bezocht dan pakweg tien jaar geleden, Faak is weer helemaal terug!

Nog meer goed nieuws: het contract met de lokale overheid is tijdens deze EBW voor nog eens zeven jaar verlengd, dus we kunnen tot 2030 blijven genieten van de gastvrijheid en de prachtige omgeving van Karinthië. Dit niet te vergeten met dank aan Harley-Davidson, die dit gratis evenement voor de rijders van alle soorten en merken motorfietsen mogelijk maakt!

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen