maandag 9 december 2024

MrGPS: hoe belangrijk is de routeXpert?

Iedereen kent het motto inmiddels wel: waar het gaat om motornavigatie is niet de bestemming het doel, maar de route zélf. Je wilt niet zo snel mogelijk van A naar B, maar zo mooi mogelijk. Met bochten, afwisseling en prachtige uitzichten. Niet racen maar genieten van vrijheid, landschap en natuur. Vaak zelfs van A naar A. Een mooi rondje rijden, nieuwe plekken ontdekken. In eigen land of ver daarbuiten. Het vinden van die mooie wegen: daar ligt de uitdaging. En dat is waar het in deze rubriek alsmaar over gaat.

Illustraties: Hans Vaesssen

En vaak heb ik het dan over routeplanners. Software waarmee je zelf je route ontwerpt. Vroeger deden we dat met Mapsource of Tyre. Je zette zelf je punten a, b, c enzovoort, maar je moest dan afwachten of je ook echt de mooie wegen te pakken had. Gelukkig konden de Garmin-apparaten ook onthouden waar je geweest was. Had je dan een mooie rit gereden, kon je die tracklog delen met anderen. En daarmee hielp je dan collega-motorrijders ook die mooie wegen te vinden. Dat delen van routes begin al ruim twintig jaar geleden via een toen al bestaande website als gps-tracks.nl.

In de loop der jaren is er veel veranderd en verbeterd. Anno 2023 kennen we slimme algoritmes die je helpen met slechts enkele punten automatisch een mooie route te ontwerpen. Dat kan ondermeer met het al vaker besproken platform myrouteapp.com. Aanvankelijk werkte het platform met de algoritmes van TomTom, inmiddels hebben ze een eigen rekentool dat een nóg beter resultaat oplevert, zeker waar het gaat om het automatisch vermijden van steden. Maar het blijft een hulpmiddel: hoe mooi de route écht is, blijkt pas in de praktijk.

MrGPS: hoe gebruik je kunstmatige intelligentie?

Om die reden blijft het interessant routes van anderen als basis te gebruiken. Zeker als die voorzien zijn van extra informatie over bijzondere plekken onderweg, maar vooral ook waardering van anderen. Het lastige is wel dat het zó makkelijk is om routes te delen dat het aanbod in de loop der jaren enorm is geworden. Online vind je wel honderdduizenden routes! Zie dan maar eens het kaf van het koren te scheiden. Er is simpelweg té veel bagger waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet.

Onderscheid door RouteXperts

En dát is waar MyRoute-app zich extra onderscheidt van andere routeplatforms. MyRoute-app werkt met ‘RouteXperts’. Dat zijn geen computers, maar gewoon mensen van vlees en bloed die extra energie steken in het delen van routes. Het plezier straalt ervan af en dat werkt kennelijk aanstekelijk: er zijn steeds meer van die experts. En, ook belangrijk: het resultaat daarvan is ook steeds toegankelijker.

MRA kent inmiddels een complete bibliotheek van RouteXperts-routes. En die kun je helemaal gratis gebruiken. Sommige extra functies (zoals ‘routes in de buurt’ – zie verderop) heb je alleen beschikbaar in de betaalde versie.

Het werkt heel eenvoudig. Op de homepage kies je rechtsboven voor bibliotheek.

Vervolgens zie je een kaart met bolletjes die aangeven hoeveel routes er in dat specifieke gebied te vinden zijn. Je zult zien: juist in de onze regio zijn er de meeste. Dat komt natuurlijk doordat MyRoute-app in Nederland is begonnen. Maar je ziet steeds meer routeXperts wereldwijd.

Kijk bijvoorbeeld naar Engeland; daar kom je de vakantie wel mee door!

Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld Luxemburg waar ik, na wat inzoomen, een prachtige rit vind van route-expert Lex Kloet.

Daarbij meteen even een tip: ik vind het zelf leuk om eerst een tijdje te grasduinen. Als het ware rondzappen door de routes. Aanvankelijk had ik daar wat ruzie mee. De tip betreft het blauwe vierkantje met wit kruis. Als je daarop klikt, ga je een stap terug en kun je meteen de volgende route in je gebied aanklikken. Werkt veel fijner dan de terug-knop in je browser.

Klik je dan die route aan dan vind je meestal een heel verhaal met wat er onderweg te zien is, maar ook foto’s. Vaak ook een soort van reisverslag, waardoor de route vanachter je bureau al gaat leven!

Nog een andere tip: stel je zegt: hey! Die Lex maakt mooie routes en schrijft er mooie verhalen bij: je kunt in de bovenbalk van de bibliotheek ook aangeven van welke experts je de routes wilt zien en zo dus ook rondbladeren door alle route die Lex beschreven heeft. Ik kan in de winter zo hele avonden doorbrengen!

Heel interessant is een andere nieuwe optie binnen de bibliotheek: routes in de buurt.

Bepaal de straal

Ik moet zeggen: daar echt goed gebruik van maken vraagt een beetje oefening. Zelf merkte ik dat ik te makkelijk per ongeluk zoekgebieden toevoegde. Alvast de tip: linksboven kun je de punten één voor één selecteren en rechtsboven met het prullenbakje de per ongeluk geselecteerde punten weggooien. Wel zo overzichtelijk. Vervolgens is het heel simpel. Ik wil vanuit Utrecht de Veluwe gaan verkennen. Ik geef Utrecht als startpunt en teken een cirkel met wat grotere straal in de Veluwe:

Per punt geef je een straal aan voor de cirkel rond dat punt en of de route in die cirkel moet starten, eindigen of er doorheen moet lopen. Je kunt zoveel cirkels plaatsen als je wilt, en per cirkel de straal variëren. Advies: begin met max 2 of 3 cirkels.

Op die manier vind ik bijvoorbeeld onderstaande route, startend in de kop van Noord-Holland. Normaal zou ik die op basis van deze ‘eisen’ nooit gevonden hebben. Terwijl ik er prima een groot deel van kan gebruiken:

Nog een tip: zie je de melding ‘niets gevonden’ maak dan de cirkels iets groter of versleep één van de punten iets op de kaart; zie wat het effect is.

En uiteraard kun je vervolgens, als de route eenmaal is gevonden, die route activeren, nabewerken, combineren en uiteindelijk overzetten naar je TomTom of Garmin.

MrGPS: Wat is er nieuw in MyRouteApp?

Tot slot: Er zijn meer ontwikkelingen te melden op het front van MyRoute-app. Zo komen ze binnenkort met een compleet nieuw ontwikkelde navigatieapp voor de smartphone. Ik heb al even met de testversie mogen stoeien en ga binnenkort een dagje toeren met de ontwikkelaar ervan, Corjan Meijerink. Hij gaat me laten zien hoe het allemaal precies werkt en, wie weet, kan ik nog wat suggesties doen om het allemaal nóg mooier te maken. Ik zal daar in de volgende editie verslag van doen dus: stay tuned!

Zelf proberen: ga naar www.myrouteapp.com.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen