maandag 29 april 2024

MrGPS: hoe stel ik mijn Garmin Zūmo in? – Deel 2

Vorige keer schreef ik over de instelmogelijkheden van de Zumo XT2 met de belofte daar nog even mee verder te gaan. Ook kom ik terug op de opmerking dat veel van wat voor de XT2 geldt bij oudere toestel nét zo werkt.

Dan moet ik ineens denken aan een vraag die ik eigenlijk al jarenlang krijg. ‘Hoe krijg ik een schermafbeelding in een word-document?’ Want veel mensen nemen de moeite om, bijvoorbeeld op de club, een papieren instructie te schrijven over het laden van routes. Maar soms bijvoorbeeld ook een situatie onderweg waarbij bij de testrit bleek dat de aanwijzing op het scherm nét niet duidelijk genoeg is.

Dus… laat ik die nu maar eens bij de kop vatten. Het is héél eenvoudig, maar je moet het wel even weten!

Je kiest rechtsonder voor ‘instellingen’ en blader dan even naar beneden zodat je voor ‘scherm’ kunt kiezen.

Ook nu weer een stapje naar beneden en zet een vinkje achter ‘schermafdruk’.

Rechtsboven komt er een fototoestel in beeld en als je daar op drukt hoor je het geluid van een sluiter en slaat het toestel het scherm op. Om dat screenshot te gebruiken moet je je toestel aan de computer koppelen en met een bestandsverkenner werken. Je Zumo wordt gezien als externe schijf en daarbinnen ga je naar de directory screenshot.

Die bestanden kun je inladen in je tekstverwerker. Wat ik zelf meestal doe, is dat ik het screenshot open en dan via printscreen een kopie van dat scherm maak. Vervolgens ga ik naar mijn tekstverwerker, tik op de plek waar de afbeelding moet komen en druk op ctrl-V, ofwel plakken. Als je dat eenmaal gewend bent gaat dat razendsnel.

Wat hier wel even extra relevant is, is dat deze functie dus best makkelijk te vinden is. Hoe komt het dan dat maar heel weinig gebruikers ‘m kennen? Heel simpel: omdat je twee keer omlaag moet scrollen om de opties in beeld te brengen. En dan moet je even weten. Dat geldt ook voor veel andere functies in het toestel: blader van links naar rechts en van boven naar onder alle opties door. Zodra een pijl zwart is in plaats van grijs heb je nog niet alles in beeld gehad. Vergeet ook niet de knop linksboven, want daar gaan ook vaak opties onder verborgen. Zo leer je je apparaat beter kennen.

Even een hele belangrijke! Controle op geïnstalleerde kaarten! Want dat gaat nog wel eens mis, merk ik. Bijvoorbeeld je gaat op vakantie naar Spanje. Alles lijkt goed te gaan tot je de grens met Frankrijk over gaat. Ineens kan dat pokkeding geen adres meer vinden, gaat alsmaar herberekenen maar kent geen enkele kleine weg. Wat je moet weten is dat de kaart van Europa zó groot geworden is dat hij met de ietwat verouderde bestandstechniek van Garmin niet meer in één bestand past. De kaart is in twee delen gesplitst: Noord en Zuid. Advies: vóór je Europa in gaat eerst even controleren of beide kaarten in je toestel staan. Dan kun je bijvoorbeeld doen door even in te zoomen op je vakantiebestemming en te kijken of je daar ook de kleine wegen ziet. Toch is dat riskant, want het kan zijn dat je een topo-kaart hebt ingesteld en die kan geen routes berekenen. Het beste is om even naar de kaartinstellingen te gaan: instellingen-kaartweergave.

Dan, ook nu weer, twee tikjes naar beneden scrollen en kiezen voor ‘mijn kaarten’. Vervolgens voor Europa (meestal althans) en ook dan opletten. Want je ziet meteen drie kaarten die heel Europa lijken te bevatten.

Maar waar het om gaat zijn de kaarten CN Europa NTU All North én all South. Dat zijn de kaarten waarmee de routes berekend worden.

Wat je soms ook ziet is Satellite imagery. Dat zijn luchtfoto’s van een specifiek gebied. Het installeren daarvan is op zich heel eenvoudig, maar dat moet je écht even weten. Luchtfoto’s hebben geen invloed op de navigatie, maar zijn wel erg fijn om te zien of je in een beetje leuk landschap gaat rijden. En zeker als je offroad gaat, is dit een geweldig hulpmiddel.

Hoe krijg je die luchtfoto’s in je toestel? Zoek een bestemming op en druk op de i.

Scroll, ook nu weer, iets naar beneden. Je kunt nu de weersverwachting ter plekke opvragen maar ook kiezen voor Birdseye Direct.

Vervolgens kun je aangeven hoe groot de straal moet zijn van het te downloaden gebied. Dat mag maximaal 220 km zijn.

Maar je kunt meerdere losse gebieden downloaden en zo zelfs heel Italië in je apparaat zetten. Heb wel in de gaten dat het grote bestanden van meerdere gigabytes groot zijn. Ga je die echt gebruiken, plaats dan zeker even een microSD-kaartje (voor een tientje heb je 64Gb, kun je aardig mee vooruit). En, niet onbelangrijk: zorg dat je dit thuis voorbereid. Met de internetverbinding van McDonalds duurt het allemaal nét iets te lang 😉.

Tip: In plaats van een plaatsnaam invoeren kun je ook op de kaart tikken, de gekozen plaats kiezen en dan scrollen naar Birdseye.

Enfin, volgende keer meer over kaarten en kaartlagen. Kun je niet wachten? Ga dan zelf aan de slag. Tik op elke knop die je ziet en scroll tekens omlaag zodat je alles tegenkomt. En, echt waar: ook kan het handig zijn de Garmin Handleiding er eens bij te pakken. Te vinden via garmin.com. Ik weet het: best een beetje saai en taai. Maar je leert er een hoop van!

MrGPS: hoe stel ik mijn Garmin Zūmo in? – Deel 1

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen