dinsdag 16 april 2024

Mr GPS: Hoe interessant is de Zümo XT?

Nog nooit van de Zümo XT gehoord? Dat kan kloppen, want het toestel werd pas enkele dagen geleden geïntroduceerd tijdens de motorbeurs in Dortmund. Uiteraard zit MrGPS daar bovenop. Juist de komende tijd zul je immers gaan bepalen of er een (nieuw) navigatiesysteem moet komen. Daarom: hoe interessant is de Zümo XT?

Zoals je misschien weet, ben ik als MrGPS van origine een Garmin-man. TomTom vond ik lange tijd maar niets. Dat is de afgelopen jaren echter behoorlijk verschoven: TomTom maakte grote stappen, terwijl Garmin stilstond en misschien zelfs iets achteruit ging. Dat verschil was ook zeer zichtbaar in de markt: vijf jaar geleden kocht tachtig procent van de toerrijders een Garmin Zümo. Afgelopen jaar lag die verhouding andersom. Sinds de komst van de TomTom Rider 400 heeft Garmin significant marktaandeel verloren. Er moest dus echt wel iets gebeuren. Heeft Garmin nu wél geluisterd naar de markt?

Spoiler alert: ik ga niet eerst een heel verhaal vertellen, maar meteen de uitkomst. Ja! Garmin heeft duidelijk alle zeilen bijgezet. De nieuwe Zümo XT is goed, erg goed, zowel qua hardware als software. Zó goed dat ik verwacht dat de verhoudingen weer helemaal terug zullen draaien. Sla de spaarpot maar vast stuk.

Alle registers open

Wat is er dan zo goed aan de nieuwe XT? Nou, dat is een hele lijst. Garmin heeft echt alle registers opengetrokken. Om te beginnen het fysieke toestel. Dat heeft een scherm van 5,5 inch, dus nog groter dan dat van de 595. Ook de resolutie is hoger dan ooit tevoren (1.280 x 720 HD). Bovendien is het scherm ‘capacitief’, wat het veel gemakkelijker te bedienen maakt. Het belangrijkste is echter dat de helderheid en de afleesbaarheid in zonlicht echt heel erg goed zijn. Het zet alle andere Zümo’s en Riders in de schaduw.

De kast is strak vormgegeven. De Zümo 595 was wat stoerder, de XT meer ‘sophisticated’. Ondanks het grotere scherm is de unit even breed als de 595, maar minder hoog en (veel) minder dik. Hij is daardoor minder ‘lomp’. Met 226 gram is hij maar liefst 148 gram lichter dan zijn voorganger. Dat gaat niet ten koste van de robuustheid; voor het eerst is zelfs sprake van ‘military grade 810G’. Er is gelukkig ook geen verwisselbare accu meer, want daar waren bij de 590/595 veel problemen mee. Aan de achterzijde vind je twee flapjes: één voor een optionele micro-SD- geheugenkaart en één voor usb. Bij deze usb valt op dat Garmin is teruggegaan naar de mini-usb. Wat mij betreft een goede keuze: micro-usb en usb-C zijn toch echt kwetsbaarder gebleven.

Ook de motorsteun is veranderd en veel compacter geworden. De kleine omvormer van twaalf naar vijf volt zit nu in de voedingskabel. Een ander pluspunt is dat we nu ook van die enorme kabelboom van de voorganger af zijn. Nadeel: de XT kent, net als de 396, geen audio-out meer. Het geluid zal dus altijd via Bluetooth gaan.

Het toestel is ook veel sneller geworden. Dat merk je bij de bediening, maar ook bijvoorbeeld bij het importeren van een track. Dat gaat nu in enkele seconden (!) in plaats van enkele minuten. Bovendien hoef je niet meer óp de track te staan om je route te activeren: bij de XT kun je kiezen je naar het dichtstbijzijnde punt te laten brengen.

Kronkelwegen

Maar… hoe zit het dan met het MrGPS-stokpaardje, de ‘curvy roads’? Zoals bekend functioneerden die bij de Zümo tot dusverre niet goed: veel te veel N-wegen. Daarin scoorde de TomTom Rider veel beter. Ik zeur er bij Garmin al jaren over. En nu: eindelijk, eindelijk kijkt de Zümo ook naar de ‘lagere’ wegen dan de N-wegen. Bovendien heeft de functie ook een mooie plek gekregen in de user-interface. Je hoeft het niet als ‘algemene instelling’ (zoals ‘Snelste route’) te gebruiken, maar je ziet bij elke ingevoegde bestemming een extra knop waarmee je kunt aangeven dat je helemaal niet zo snel mogelijk van A naar B wilt, met daarbinnen dan ook weer verschillende niveaus.

Ook qua ‘slimme dingen’ zit alles erop en eraan. En daarmee bedoel ik vooral de relatie met je smartphone. Niet alleen voor verkeersinformatie, maar ook voor het via de Garmin-app overzetten van gpx-bestanden of afspelen van je Spotify. Net als in de 396 kent ook de XL ongevaldetectie. Ziet het toestel dat je een ongebruikelijke move hebt gemaakt, dan kan het automatisch een tevoren in te stellen contact informeren. Wel zo veilig als je in je uppie op pad bent.

De Zümo wordt uiteraard geleverd met de CN-wegenkaart van heel Europa, maar daar blijft het niet bij! Vooral voor de offroader interessant is dat ook de topo-kaart van heel Europa is voorgeïnstalleerd. Bovendien kun je ook de satellietfoto’s van BirdsEye installeren. Switchen tussen die kaartlayers doe je met één druk op de knop. Updaten van de kaarten kan zowel op de ‘ouderwetse’ manier via Garmin Express als via wifi.

Lastige keuze

Grote vraag is vervolgens natuurlijk wat die XT gaat kosten. De BMW Navigator VI kost immers € 800,- en dat is nog zónder motorsteun! Dit toestel biedt méér dan de Navigator VI, dus zal ook wel duurder zijn? Nope… Misschien nog wel de grootste verrassing: de Zümo XT is € 100,- goedkoper dan de 595 en ligt voor € 499,- in de schappen…

En tja, dan wordt de keuze wel lastig. TomTom scoort zijn punten vooral op het gebruiksgemak in combinatie met de ‘Spannende route’. Ook al is er ook behoorlijk gesleuteld aan de interface van de Zümo, het is en blijft een heel veelzijdig toestel en dus relatief complex. De nu wél goede kronkelwegen maken echter veel goed en zijn zeer eenvoudig te gebruiken. De XT concurreert allicht ook met de Zümo 396: voor het prijsverschil tussen die twee zou ik zelf echter altijd voor de XT gaan, al was het maar vanwege dat schitterende scherm.

Tekst en fotografie: Hans Vaessen

Zie ook de uitgebreide video-review op www.mrgps.nl

Geen velden gevonden.
Bart Verhoeven
Bart Verhoeven
Bart Verhoeven is al jarenlang actief in de motorbranche als redacteur, presentator en videoproducent. Voor merken als MotorXperience, Motorklik, Promotor, MOTO73 en nu Motor.nl.

3 Reacties

  1. Ik heb vorige week ingeschreven voor een verrassing, wanneer hoor ik daar wat van?
    Want ik zie hierboven ook een inschrijving?

  2. Prachtig spul die nieuwe Zümo XT. Maar laat in je keuze ook meewegen dat het kaartmateriaal van TomTom t.o.v. Garmin veel actueler is. Bovendien heeft TomTom snel actuele belemmeringen (verkeersinformatie) op je route in beeld leidt je indien mogelijk erg goed om de verkeersopstoppingen en files heen. Dit laatste aspect is wellicht voor een toertochtrijder – die de doorgaande wegen vermijdt – van minder belang.

  3. Mr GPS, Hans Ik lees jou info betreft navigatie altijd met veel belangstelling. Even een tijdje (4 jaar) terug dacht ik ik ga over op TOM TOM. Ben sinds 2011 in bezit van Zumo 660. Wel vorig jaar was de batterij opeens na opladen in 5 minuten leeg. Dus tijd voor een andere navi. Echter financieel in mijn situatie even niet. Dus heb ik een nieuwe batterij kunnen scoren en ben weer blij met mijn 660. Nu lees ik de mooie dingen van de nieuwe XT. Klinkt goed! Het kan nu makkelijk dus kopen dacht ik. Tot ik las van de niet vervangbare batterij. Ik zie vanuit jou verhaal dat dit positief is, echter zie ik het dus als een minpunt. Gelukkig ben ik weer blij met de 660 zelf op de computer routes maken, inladen en rijden. Ook zelf de bochten kiezen. 🙂 Blijf dus blij met Garmin. Vriendelijke groet, Ton Bloetjes

Reacties zijn gesloten.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen