dinsdag 30 mei 2023

Zelfrijdende voertuigen: toekomstdroom of nachtmerrie voor motorrijders?

Mobiliteit zal in de komende twintig jaar harder veranderen dan in de afgelopen honderd jaar. Zeker omdat het erop lijkt dat de industrie en de politiek ditmaal de neuzen dezelfde kant op hebben staan als het gaat om zelfrijdende voertuigen. De voordelen zijn groot. Verkeersstromen kunnen worden verbeterd, het verkeer wordt veiliger, schoner en gemakkelijker en de ontwikkelingen kunnen Europa’s economie versterken. Ouderen worden weer mobiel en kunnen dus sociaal beter meedraaien....

Onbeperkt verder lezen?

Om verder te lezen heb je een abonnement nodig. Heb je die al? als abonnee om direct verder te lezen.

Wil je graag toegang? Neem dat een Motor.NL Premium abonnement vanaf €2,50 per maand. Het online bladerbaar lezen van MOTO73 en Promotor is inbegrepen.

Alle artikelen uit MOTO73 en Promotor lees je iedere dag vers online via onze Premium artikelen en bladerbare PDF magazines.

Of wil je toch liever een magazine in de brievenbus? Kijk dan hier voor de mogelijkheden.

Peter Aansorgh
Peter Aansorgh
In 1993 begon Peter zijn journalistieke loopbaan bij het motormagazine MOTO 73. Ruim tien jaar lang werkte hij bij dit blad als technisch redacteur en schreef er motortesten, algemene verhalen over motorrijden, bedrijfsreportages en technische verhalen. In 2004 besloot Peter voor zichzelf te beginnen en schrijft nu voor diverse auto- en motorbladen

1 Reactie

  1. Mooi artikel! Er komt een heleboel techniek kijken, bij zelfrijdende auto’s, maar ik denk dat het menselijke aspect ook belangrijk gaat worden. Wat techniek betreft: ik geloof niet dat auto’s de eerste 25 jaar helemaal zelf kunnen rijden. Autowegen zal nog wel lukken, maar de Amsterdamse grachten? Lossende vrachtwagen voor je en 20 fietsers achter je? En het menselijke aspect: hoe gaat de maatschappij reageren als de eerste voetganger wordt doodgereden door een auto? (dus niet door de bestuurder!) Een onvoorzichtige berijder kan je nog straf geven, maar een auto? En dan is er nog het privacy-aspect; al die sensoren en camera’s(!) op zo’n auto; wat leggen die vast en wie kan er naar kijken? Neem een bedrijf als Google, waarom denk je dat die deze auto’s ontwikkelen? Om autofabrikant te worden? Of wellicht om via die camera’s de wereld nóg beter in de gaten te houden? In Duitsland mogen Tesla’s precies om die reden al niet meer op militaire bases rijden. Kortom, maatschappelijke discussie is hier, naast de techniek, zeker van belang.

Reacties zijn gesloten.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image