Mobiliteit zal in de komende twintig jaar harder veranderen dan in de afgelopen honderd jaar. Zeker omdat het erop lijkt dat de industrie en de politiek ditmaal de neuzen dezelfde kant op hebben staan als het gaat om zelfrijdende voertuigen. De voordelen zijn groot. Verkeersstromen kunnen worden verbeterd, het verkeer wordt veiliger, schoner en gemakkelijker en de ontwikkelingen kunnen Europa’s economie versterken. Ouderen worden weer mobiel en kunnen dus sociaal beter meedraaien....
Onbeperkt verder lezen?
Om verder te lezen heb je een abonnement nodig. Heb je die al? log in als abonnee om direct verder te lezen.
Wil je graag toegang? Neem dat een Motor.NL Premium abonnement vanaf €2,50 per maand. Het online bladerbaar lezen van MOTO73 en Promotor is inbegrepen.
Alle artikelen uit MOTO73 en Promotor lees je iedere dag vers online via onze Premium artikelen en bladerbare PDF magazines.
Of wil je toch liever een magazine in de brievenbus? Kijk dan hier voor de mogelijkheden.
Mooi artikel! Er komt een heleboel techniek kijken, bij zelfrijdende auto’s, maar ik denk dat het menselijke aspect ook belangrijk gaat worden. Wat techniek betreft: ik geloof niet dat auto’s de eerste 25 jaar helemaal zelf kunnen rijden. Autowegen zal nog wel lukken, maar de Amsterdamse grachten? Lossende vrachtwagen voor je en 20 fietsers achter je? En het menselijke aspect: hoe gaat de maatschappij reageren als de eerste voetganger wordt doodgereden door een auto? (dus niet door de bestuurder!) Een onvoorzichtige berijder kan je nog straf geven, maar een auto? En dan is er nog het privacy-aspect; al die sensoren en camera’s(!) op zo’n auto; wat leggen die vast en wie kan er naar kijken? Neem een bedrijf als Google, waarom denk je dat die deze auto’s ontwikkelen? Om autofabrikant te worden? Of wellicht om via die camera’s de wereld nóg beter in de gaten te houden? In Duitsland mogen Tesla’s precies om die reden al niet meer op militaire bases rijden. Kortom, maatschappelijke discussie is hier, naast de techniek, zeker van belang.