maandag 27 mei 2024

‘Mijn rijbewijs werd ingenomen, maar als ik 600 euro cash zou betalen, mocht ik verder’

Ooit reed ik een trip van Barcelona naar Gibraltar binnendoor op een Honda XL600R. In Andalusië was een vrachtwagen in een ravijn gereden. Inmiddels was een lange file ontstaan voor de plek van het ongeval. Hollands als ik was reed ik in een slakkengang naar voren, reden genoeg voor de toentertijd gevreesde Guardia Cilvil om mij staande te houden. Tijdens het passeren van de file was ik over een doorgetrokken streep gereden. Mijn paspoort en rijbewijs werden ter plekke ingenomen, maar als ik 1.200 gulden (zo’n 600 euro) cash zou betalen, was er niets aan de hand. En als ik niet zou dokken mocht ik mee naar de kazerne in Guadix voor een nachtje brommen in de kazerne. Ik blufte me eruit met dat ik de Nederlandse ambassade zou bellen.

Jan Kruithof: ‘Japan streefde niet naar werelddominantie, China wel’

Met Jan Dirk had ik afgesproken in Dombas, Noorwegen, om gezamenlijk verder te rijden naar de Noordkaap. Daar zou ik op de Kirkeporten Camping een BBQ zou organiseren voor een groep motorrijders die deelnam aan een Promotor-lezersreis. Voor dat doel had ik zo’n 500 euro cash in Noorse kronen in mijn binnenzak gestoken. Die raakte ik kwijt in Otta. Aan de Politi welteverstaan. Ik reed al enige tijd achter een toeristenbus die zwarte dieselwolken uitbraakte. Een paar kilometer verderop werd ik staande gehouden vanwege ‘speeding’. Ik had de maximumsnelheid van 80 km/u met zo’n 10 km/u overschreden toen ik de bus eindelijk kon inhalen.

Waarom ik dit schrijf? De hoge bedragen staan niet in verhouding tot de mate van overtreding en ze hebben ook wel iets hilarisch. Laatst schreven we over een motorrijder die een file voor een verkeerslicht links passeerde. De Politie pikte hem uit de rij en presenteerde een fikse prent. En nu zijn wij nieuwsgierig of jij ook wel eens een boete hebt gehad voor een overtreding waar je vraagtekens bij zet. Deel die ervaring hier met ons.

Jan Kruithof
Jan Kruithof
Rijdt al heel lang motor. Is niet zo geïnteresseerd in de motor zelf, maar wel in wat-ie kan. Sterke voorkeur voor allroads, maar hypernakeds zijn ook niet te versmaden. En natuurlijk classics vanwege de techniek én de aaibaarheid. Rijdt zo'n 40.000 km per jaar. Heeft drie motoren, waarvan één woon-werk. Bezit zelf geen auto.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen