Geen APK!

We kunnen het nog amper geloven, maar er komt geen Europese APK-plicht voor motoren. Met 21 stemmen voor en 19 stemmen tegen heeft de commissie Vervoer en Toerisme van het Europees Parlement dit bepaald, meldt de KNMV. En terecht! “Slechts zelden is een technisch mankement aan een motor de oorzaak van een ongeluk. Veel motorliefhebbers koesteren juist hun bezit”, meldt de ervaren motorrijder Wim van de Camp. Van de Camp, CDA-Europarlementariër, speelde een grote rol in de lobby tegen de APK.

Ook Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) mogen we danken, aldus de MAG. Hij kwam met het voorstel. Van Dalen is dan ook blij met de uitkomst van de stemming: "De Europese Commissie was van plan alle motoren verplicht APK te laten keuren. Gelukkig is dat nu voorkomen. Dat scheelt Nederlandse motorrijders elk jaar een boel geld!"

Voorstanders van een verplichte APK voor motoren beweren dat de verkeersveiligheid zo wordt vergroot. Van Dalen: "Er is geen enkel onderzoek dat dit aantoont. Motorrijders zijn liefhebbers en onderhouden hun voertuig met grote zorg. Het voorstel van de Europese Commissie was daarom een volstrekt onnodig en bureaucratisch voorstel."

Toch zijn we er nog lang niet want de komende drie jaar wordt aanvullend onderzoek uitgevoerd. Grote kans dat daarna de discussie opnieuw oplaait. Voorlopig hoeven motorrijders in Europa gezamenlijk in ieder geval geen 1,2 miljard euro per jaar af te rekenen voor de APK.

Geniet zolang het kan!

Bron: KNMV, CDA en MAG

Gerelateerd

REAGEER OP DIT ARTIKEL