Motorroute Seelower Höhen: Het vergeten Duitsland

Achter de lijn Berlijn-Dresden lijkt Duitsland op te houden. Het grensgebied met Polen staat niet bekend als toeristische trekpleister, terwijl we toch graag bij de oosterburen op bezoek gaan. Het bijzondere is dat zelfs in eigen land dit laatste stukje Oost-Duitsland ‘vergeten’ is. Vandaar de motorroute Seelower Höhen, we zoeken er de sporen van de veldslag die voor de nazi’s één van de laatste stuiptrekkingen zou worden: de strijd op de Seelower Höhen. Paul Cnossen, Jacco van de Kuilen Dit najaar dertig jaar geleden kraakte het communisme in zijn voegen om vervolgens om te vallen als een ...
Achter de lijn Berlijn-Dresden lijkt Duitsland op te houden. Het grensgebied met Polen staat niet bekend als toeristische trekpleister, terwijl we toch graag bij de oosterburen op bezoek gaan. Het bijzondere is dat zelfs in eigen land dit laatste stukje Oost-Duitsland ‘vergeten’ is. Vandaar de motorroute Seelower Höhen, we zoeken er de sporen van de veldslag die voor de nazi’s één van de laatste stuiptrekkingen zou worden: de strijd op de Seelower Höhen. Paul Cnossen, Jacco van de Kuilen Dit najaar dertig jaar geleden kraakte het communisme in zijn voegen om vervolgens om te vallen als een kaartenhuis. Wie herinnert zich niet de beelden van de mensenmassa die de Muur te lijf gaat met zware hamers en van de reutelende Trabantjes die de weg naar het vrije Westen op gingen? De destijds intens verdeelde stad Berlijn is nu uitgegroeid tot een hippe metropool met een rauw randje en bovendien tot het bestuurlijke epicentrum van het verenigde Duitsland. En even buiten die metropool ligt onze motorroute Seelower Höhen. De strook die Berlijn scheidt van de Poolse grens is slechts honderd kilometer breed. Je zou verwachten dat het er bruist van het leven, meeliftend op de wederopbouw van de Duitse hoofdstad. Niets is minder waar. Het gebied dat meekronkelt met de Oder is in een serene rust gedompeld. Niet in de zin van ‘saai’, maar van ‘even op adem komen’. Lieflijkheid, groene verten en een zeer vriendelijke bevolking geven je een ervaring die je niet zo gauw in Duitsland verwacht. Motorroute Seelower Höhen: DOWNLOAD GPX, GDB OF TRACK [sgpx gpx="/wp-content/uploads/gpx/TRK-Seelowe.GPX"] Een stukje geschiedenis van de Seelower Höhen? Kijk hier op Wikipedia.

Doorgaan met lezen?

Om verder te lezen heb je een abonnement nodig. Heb je die al? Dan kun je hier inloggen.

Wil je graag toegang? Kies dan één van onze abonnementen, dat kan al vanaf €2,50 per maand.

MotorNL Digitaal vanaf €2,50 per maand

Alle artikelen uit MOTO73 en Promotor lees je iedere dag vers online via onze Premium artikelen en bladerbare PDF magazines.

Of maak een keuze uit één van onze magazine abonnementen inclusief Digitaal Premium vanaf €4,-

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

Rijdt al heel lang motor. Is niet zo geïnteresseerd in de motor zelf, maar wel in wat-ie kan. Sterke voorkeur voor allroads, maar hypernakeds zijn ook niet te versmaden. En natuurlijk classics vanwege de techniek én de aaibaarheid. Rijdt zo'n 40.000 km per jaar. Heeft drie motoren, waarvan één woon-werk. Bezit zelf geen auto.

Misschien vind je dit ook interessant?