zaterdag 1 oktober 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Liberty Road II: de race naar het noorden

De bevrijding van West-Europa begon 75 jaar geleden met de landing van 156.115 geallieerde soldaten op de stranden van Normandië. In drie etappes volgen wij het spoor van deze helden. Van de D-Day-stranden tot Wageningen, waar op 5 mei 1945 de Duitse overgave werd getekend. Etappe 2: over de grootste hindernis, de Ardennen.

Mijn navigatie zegt dat het hier toch echt moet staan: een klein monumentje in Pont-Audemer. Ook navraag in het centrum helpt niet. Een monument voor Nederlandse militairen? Je ne sais pas. Maar het kleine stadje is in 1944 toch echt door de mannen van de Prinses Irene Brigade bevrijd en een plaquette zou aan dit historische feit herinneren. Nog maar een rondje. Het geluid van de Harley-Davidson weerkaatst tussen de oude gevels. Ik stop bij een oud baasje op een bankje. Hij kijkt verschrikt, maar weet precies waar ik moet zoeken. En jawel, in de tuin van het stadhuis zie ik een zuil met opschrift. Eén probleem. Het is zaterdag en het hek is gesloten. Omdat ik niet dichterbij kan komen voor een persoonlijk eerbetoon zoek ik een plek op het terras van de tegenoverliggende bar. Vinden de jongens van de brigade vast goed. Ik parkeer de Harley op het trottoir, heb zicht op het zuiltje aan de overkant en bestel een eh… Tja, het is nog vroeg in de ochtend en ik moet nog rijden. Een kop koffie dus.

DOWNLOAD GPX, TRACK OF GDB

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen