dinsdag 16 juli 2024

Middenveld-route

Vroeger was Drenthe verdeeld in dingspelen. Dit waren bestuursgebieden die genoemd waren naar de belangrijkste plaats die er lag.

De streek rond Beilen, de streek dus waardoor de route loopt, heette officieel het Beiler Dingspel, maar wordt in Drenthe doorgaans het Middenveld genoemd. De Middenveldroute voert door een zeer gevarieerd landschap waar donker dennenbos, heide, vennen en stuifzand worden afgewisseld door weilanden en akkers. De schrale akkers hadden veel mest nodig. Om aan de mestbehoefte te voldoen werden schapen op de heide geweid. Hun mest werd in de schaapskooien verzameld en verspreid over de akkers (de essen).  Sinds de toepassing van kunstmest zijn de heidevelden en de schapen niet langer nodig; veel heidevelden zijn ontgonnen tot landbouwgrond of met bos beplant.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde artikelen