14 Pionier 2 Culturen-route

Het gebied waar de route doorheen voert laat je kennismaken met vroegmiddeleeuwse Duitse stadjes en relatief jonge (veenkoloniale) dorpen. Vanaf het midden van de 19e eeuw werd Zuidoost-Drenthe de grootste turfleverancier van ons land.

Total distance: 89906 m
Download file: Pionier-2-Culturen.gpx

Vanuit verschillende richtingen werd een uitgebreid stelsel van hoofd- en zijkanalen gegraven. De veenkoloniale dorpen kenmerken zich door een rechtlijnige structuur. De dorpen liggen in een lang lint langs de  – inmiddels veelal gedempte – kanalen. Daar waar het kanaal een weg kruist, is in de loop van de tijd een dorpskern ontstaan. Typische veenkoloniale dorpen zijn onder meer Barger-Compascuum, Emmer-Compascuum en Klazienaveen.

Mautic Tags

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.