maandag 27 mei 2024

Pionier 2 Culturen-route

Het gebied waar de route doorheen voert laat je kennismaken met vroegmiddeleeuwse Duitse stadjes en relatief jonge (veenkoloniale) dorpen. Vanaf het midden van de 19e eeuw werd Zuidoost-Drenthe de grootste turfleverancier van ons land.

Vanuit verschillende richtingen werd een uitgebreid stelsel van hoofd- en zijkanalen gegraven. De veenkoloniale dorpen kenmerken zich door een rechtlijnige structuur. De dorpen liggen in een lang lint langs de  – inmiddels veelal gedempte – kanalen. Daar waar het kanaal een weg kruist, is in de loop van de tijd een dorpskern ontstaan. Typische veenkoloniale dorpen zijn onder meer Barger-Compascuum, Emmer-Compascuum en Klazienaveen.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen